A padlizsánt félbevágjuk, mindkét felét négyzethálósan bevágjuk úgy, hogy a héját ne sértsük meg. Így később könnyebben tudjuk kiszedni a megsült padlizsánhúst.
Kisebb fészket készítünk alufóliából, amibe beletesszük a fokhagymagerezdeket. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a padlizsánokat, a kápia paprikákat és a fokhagyma fészket. Utóbbit felöntjük annyi olívaolajjal, hogy a gerezdeket épp ellepje. Ezután a padlizsánt és a kápia paprikát is meglocsoljuk olajjal, majd ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk.
A zöldségeket berakjuk a sütőbe, és addig sütjük, amíg a paprika héja megfeketedik és a padlizsán is színt kap. Ez 20-30 percet jelent.
Sütés után a kihűlt paprikáról a héjat leszedjük, a padlizsán húsát kikanalazzuk, a fokhagymákat kinyomkodjuk a héjukból. Mindet aprítógépbe tesszük, aztán ráöntjük a tepsiben összegyűlt sült fűszeres levet, egy evőkanál olívaolajat és a citrom kifacsart levét vagy 2 tk balzsamecetet. Ha szükségesnek érezzük, ízesíthetjük még sóval és borssal. Az egészet pürésítjük.
Az elkészült ajvárt üvegbe/üvegekbe töltjük, és felhasználásig hűtőben tároljuk.