Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hazaváró menü

Február elején minden évben egyedül maradok, mert a férjem egy konferenciára utazik. A helyszíne Csehország egy eldugott kis falva, közel a német határhoz.

Mindez konyhai szempontból is lényeges, mert egy hétig a cseh gasztronómia tipikus fogásaival lakatják jól a résztvevőket, nevezetesen krumplival és knédlivel. Ne értsetek félre, nem degradálom én egyiket sem, a gond csupán annyi, hogy minden nap azt kapják, ugyanúgy elkészítve, szóval nem épp változatos. És ilyenkor az én krumpliimádó férjem szinte könyörög valamilyen rizses vagy tésztás fogásért. Én meg persze örülök, hogy kapok tőle valamilyen támpontot, mit szeretne enni. Ilyenkor készítettem már hortobágyi palacsintát (máskor sem...), tucót, idén pedig lasagnét terveztem bolognai módon, besamellel, ahogyan azt kell.

Amíg a férjem odavolt, én hazamentem a szüleimhez, és egész héten varrtam. Reményeim szerint ez hamarosan az ételfotókon is látszik majd! :)

Szombaton reggel pedig kibaktattam a piacra, gyönyörű idő volt, éppen erre találták ki. Roskadoztak a pultok a fantasztikus téli zöldségek alatt, engedtem is rögtön a csábításnak, és alaposan bevásároltam belőlük. Nem csak a raguhoz és egész hétre előre, hanem házi ételízesítőnek valókat is beszereztem. A bolti ételízesítőknek ugyanis van egy cukros, édes íze, amit ki nem állhatok, mégis sokszor jól jön, plusz ízt ad az ételeknek. És most, hogy van egy szuper robotgépem, már semmi sem akadályozhatott meg, hogy nekirugaszkodjak az elkészítésének én magam.

Ételízesítő házilag

Hozzávalók kb. 1 l-es befőttesüvegnyi adaghoz:
4 nagy fej vöröshagyma
8 gerezd fokhagyma
25 dkg kelkáposzta
25 dkg zellergumó
25 dkg karalábé
25 dkg karfiol
1 kisebb darab paszternák
2 db kápia paprika
2-3 szál (25-30 dkg) fehérrépa
4 vaskos szál (kb. 70 dkg) sárgarépa
kb. 20-30 dkg só (de ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)

Elkészítés: A zöldségeket finomra daráljuk, alaposan összekeverjük, levüket minél alaposabban kinyomjuk. A darálékot sütőpapírral bélelt tepsikre osztjuk el (én 4 tepsire tettem), és 50 fokos, hőlégkeveréses üzemmódba állított sütőben, az ajtót résnyire nyitva kiszárítjuk. Én egyszerre 2 tepsivel dolgoztam, és nagyjából 6-7 óra alatt lett jó. A szárított zöldségkeveréket kávédarálóban finomra őröljük, elkeverjük a sóval, és üvegben tároljuk. Felhasználása megegyezik a boltiéval.

Az ételízesítőkhöz való zöldségek darálásakor egyúttal a lasagnéhoz szükséges mennyiséget is elintéztem, így este már csak a főzés és összeállítás maradt vissza.

Lasagne bolognese

Hozzávalók:
A raguhoz:

30-30 dkg darált sertés- és marhahús
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 vaskosabb sárgarépa
1 kis zellergumó és zöldje
1-2 szál fehérrépa
1 kis darab paszternák
1 csokor zöldpetrezselyem
1 konzerv hámozott darabolt paradicsom
2 kis sűrített paradicsomkonzerv
fűszerek: kakukkfű, oregánó, bazsalikom, rozmaring, borsikafű
olívaolaj
A besamelhez:
5 dkg vaj
2 púpos evőkanál liszt
3 dl húsleves
4 dl tej
3 dkg parmezán
só, bors, szerecsendió
Továbbá:
1 dl húsleves
10 dkg reszelt sajt
40 dkg csusza-, lebbencs- vagy lasagne tészta

Elkészítés: A raguhoz a zöldségeket ledaráljuk, majd kevés olívaolajon fedő alatt 10 perc alatt megpároljuk. Hozzáadjuk a húst, alaposan kifehérítjük mindenütt, fűszerezzük, és puhára főzzük. Menet közben hozzáadjuk a paradicsomot, egy keveset adtam hozzá a kinyomott zöldségléből is. 
Közben elkészítjük a besamelt: a vajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet, megvárjuk, míg felhabzik. Felöntjük a húslevessel, csomómentesre keverjük, majd fokozatosan a tejet is adagoljuk, folyton keverve. Mártás sűrűségűre főzzük. Fűszerezzük és belekeverjük a reszelt parmezánt is.
Kerítünk egy magasabb falú tepsit vagy jénait, kiolajozzuk, beletesszük a tészta negyedét egyenletesen, és öntünk rá 1 dl húslevest. Rásimítjuk a ragu harmadát, megöntözzük egy kevés besamellel, befedjük a következő réteg tésztával. Ismét ragu következik, besamel, tészta, míg el nem fogy a húsos szósz. A tetejére tészta kerül, arra a maradék besamel, végül pedig a reszelt sajt. 200 fokos sütőben először fólia alatt sütjük 1 órán át, majd fólia nélkül addig, míg szépen megpirul a sajt a tetején. Fél-egy órán keresztül szobahőméréskleten pihentetjük, utána gyönyörűen szeletelhető, nem fog szétesni.

Almás morzsasüti téli álomkivitelben

Már sokszor meséltem arról is, hogy mifelénk a csokoládés sütemények mindent visznek. Pontosabban majdnem mindent, mert az almás morzsasüti mostanában legalább annyiszor hangzott el kívánságként, mint valamilyen csokis édesség. Szóval mi más választásom lehetett volna szombat estére? :)

Almás morzsasüti marcipánnal, mandulával, vaníliaszósszal

Hozzávalók:
4-5 savanykás alma
5 dkg kristálycukor
1 mokkáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt fahéj
10 dkg őrölt mandula
5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
5 dkg sima liszt
8 dkg cukor
10 dkg vaj
5 dkg marcipán

Elkészítés: Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, nyolcadoljuk, felszeleteljük. Összekeverjük 5 dkg cukorral és a fűszerekkel, majd egy kivajazott tűzálló tálba tesszük. Betoljuk a 200 fokra kapcsolt, de még hideg sütőbe, és kissé előpároljuk.
Ezalatt elmorzsoljuk a vajat a cukorral, a lisztekkel, a mandulával és a lereszelt marcipánnal. Az alma tetejére szórjuk egyenletesen, és visszatoljuk a sütőbe addig, míg szépen meg nem pirul a teteje.

Melegen, langyosan és hidegen is nagyon finom lesz! Különösen, ha elkészítitek hozzá a következő szószt:

Vaníliaszósz

Hozzávalók:
3 tojás sárgája
2 dkg étkezési keményítő
5 dkg cukor
4 dl tej
fél rúd vanília

Elkészítés: A tojássárgáját elkeverjük a cukorral, csomómentesre keverjük a keményítővel, és felöntjük a tejjel. A vaníliarudat felhasítjuk, a magjait a hozzáadjuk, és a hüvelyét sem dobjuk el: belefőzzük a szószba. Az egészet elkezdjük melegíteni, közben folytonosan kevergetjük. Nem forraljuk, csupán besűrítjük.
Nem csak az almás sütihez lesz klassz: ez gyakorlatilag házi vaníliapuding, és innentől kezdve használhatjuk, amihez csak akarjuk!

Mindemellett a házi pékség is csak addig szünetelt, míg nem voltam itthon. És nem is tervezem leállítani, mert klassz dolog házi zsemléből szendvicset gyártani, frissen sült kalácsot reggelizni és újabbnál újabb formázások és változatok után kutakodni. A most következő zsemlékkel azért volt egy jó kis kalandom. Összeállítottam a tésztát annak rendje s módja szerint, szárított élesztővel. A szárított élesztőt azért nem bízom a véletlenre, különösen, ha bontott tasakból használok: felfuttatom egy kis édes tejben, hadd lássam, dolgozik-e rendesen. Most is így tettem: fel is futott becsülettel. Hanem aztán a kelesztés első órájában meg sem moccant a tészta, pedig igencsak klassz körülményeket tudtam biztosítani neki a langyos sütőben...

Elég morcos lettem, mert már ki is találtam, milyen formában sütöm meg őket. Mindenesetre úgy voltam vele, hogy majd lefekvés előtt elintézem, ha nem kel meg, akkor kitalálok valamit (talán készítek egy új híg tésztát és elegyítem a kettőt... fogalmam sincs, ilyenkor mi a teendő). Már éppen aludni készültem, mikor bekukkantottam a sütőbe, és láss csodát: fantasztikusan megkelt a tészta! A kissé időigényes formázásról ugyan lemondtam, de a zsömléket még gyorsan kisütöttem. Ne is mondjam ugye, milyen finomat reggeliztünk másnap! :)

Tönkölyzsemle

Hozzávalók:
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
30-35 dkg kenyérliszt (vagy sima liszt)
2 kávéskanál só
1,5 dl tej
1,8 dl víz
2 dkg friss élesztő (vagy ennek megfelelő mennyiségű szárított)
1 evőkanál cukor

Elkészítés: A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, és a többi hozzávalóval tésztát dagasztunk. Egy óra alatt megkelesztjük, majd formázzuk, tetejét bemetsszük, lekenjük vízzel, és hideg, 200 fokos sütőbe téve pirosra sütjük.

Ennyire futotta ez a hétvége, de van egy jó hírem: már azóta is sok-sok minden készült kis konyhámban, szóval ha minden jól megy, a jövő héten is lesz miről mesélnem. Addig is élvezzük ki az időt: örüljünk minden perc napsütésnek, és édesítsük meg az életünket – például almás sütivel.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss