Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hangtalanul támad ránk a betegségeket terjesztő kullancslégy

Bár a kullancslégy alapvetően a madarakra, a házi és vadon élő emlősállatokra vadászik, ám sajnos az embereket sem veti meg, a mi vérünket is szívesen szívja.

Hazánkban leggyakrabban ló-kullancsléggyel és szarvas-kullancsléggyel találkozhatunk, főleg istállók, legelők, erdők, mezők, parkok környékén. Méretük fajtától függően 2 és 9 milliméter között változik, alkatuk miatt tetűlegyeknek is nevezik őket.

Veszélyes lehet a csípésük

Ezek a kis szörnyetegek rendkívül kitartóak, ugyanis egészen addig kapaszkodnak belénk, amíg meg nem csípnek minket. Amint ránk találnak, megpróbálnak bebújni a ruházat alá, a hajlatokba, a fülbe vagy a hajba, csípésük pedig erős viszketést és duzzanatot okoz, amely hosszan megmarad a bőrön, allergiás reakció esetén pedig akár anafilaxiás sokkot is kaphatunk. Emellett különféle kórokozókat, mikrobiális élősködőket, valamint baktériumokat is terjesztenek – írja a Ripost.

Mit lehet tenni ellenük?

Sajnos a hagyományos kullancs- és más rovarriasztó szerek teljesen hatástalanok ellenük. Ha kirándulni vagy lovardába megyünk, próbáljunk minél zártabb ruházatot viselni, tűrjük be a zokniba a nadrágot, tegyünk kendőt a nyakunkba, vegyünk fel kalapot, ami a fülünket és védi. Ha pedig ránk száll a kullancslégy, akkor fogjuk meg egy zsebkendővel, és körömmel nyomjuk össze. Hiába próbáljuk elhessegetni, ugyanis nagyon elszántak, addig nem tágítanak, amíg jól nem laknak.

Borítókép: Shuterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek