Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pisztácia

Története

Szíriától Afganisztánig őshonos, eredetileg Iránból származik. Már az ókorban is fogyasztották, mint energiadús finomságot.

Hogyan válasszunk?


Figyeljük a héját, legyen kemény, válasszuk a repedések és pöttyök nélküli gyümölcsöt. Penészes, avas pisztáciát ne vásároljunk meg. A fáról már kinyílva szedik le a pisztácia termését. A legaromásabbak a legjobban kinyílt magok.

Hogyan tároljuk?


Héjastul száraz, hűvös helyen hónapokig eláll. A héj nélküli pisztáciát tegyük hűtőbe. Általában héjastól vákuumcsomagolásban vagy ömlesztve vásárolhatjuk meg. Ritkábban, de kapható édesített pisztácia is.

Hogyan készítsük elő?


Törjük fel a héjat és áztassuk a magokat néhány percre forró vízbe. Ezután a héjat egy törlőkendő segítségével ledörzsölhetjük.

Hogyan főzzük?


Leggyakrabban nyersen, illetve pirítva vagy sózva fogyasztjuk. A pisztácia héjának eltávolítása után az üde zöldszínű magokat durvára törve kitűnően díszíthetünk édességeket, rizs- és húsételeket, valamint salátákat.

Néhány praktika


A sózatlan pisztáciából kiváló fagylalt készíthető, és az olasz mortadellákban is megtalálható. Az olaszok kétszersült süteménye, a biscotti manapság gyakran készül a hagyományos mandula helyett pisztáciával vagy fenyőmaggal.

Felhasználási javaslat


Elsősorban rágcsálnivalóként fogyasztjuk, pedig megbolondíthatunk vele finom húsos fogásokat és édességeket is. A pisztáciafagyi pedig nem csak Terence Hill kedvence.

Miért ne?


Speciális üzletekben kaphatunk pisztáciaolajat, mely különleges zöldes színű, édeskés olajfajta. Elsősorban tejszínes ételekhez, levesekhez, süteményekhez, gyümölcssalátákhoz használhatjuk.

Ismerjük meg jobban!


Hólyagos mandula, hólyagos mogyoró néven is ismert. Szőlőszerű fürtökben terem. Olajos magva zöldes színű, héja bézs. A magok halk pukkanással még a fán szétnyílnak. Ma már Ausztráliától Kaliforniáig rengeteg helyen termesztik. Kedveli a meleget, de kibírja a mínusz 10 fokos hideget is. A legtöbb pisztácia Kínában fogy, majd az USA következik, szorosan követi őket Oroszország és India. Masztikának, masztixgyantának hívják a pisztáciafából kizárólag egy kis görög szigeten, Hioszon termő pisztáciafa gyantáját. Hiosznak is csak hét településén tudják termeszteni. Édességekhez használják, illetve gyomorbántalmak enyhítésére, de a gyógyszeriparnak is fontos alapanyaga, használják rágógumiba is.

Élelmezési ismeretek


Energiatartalma 557 kcal, 2332 kJ/100 gramm. Tele van vassal és káliummal. Napi egy-két maroknyi pisztácia elfogyasztása (természetesen mozgás és egészséges táplálkozás mellett) bizonyíthatóan csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását, mivel jó hatással van az antioxidánsok szintjére és a koleszterinszintre is.