Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gesztenye

Története

A gesztenyefa valószínűleg Kis-Ázsia és Európa mérsékelt égövi régióiban őshonos. A gesztenye hosszú időn keresztül számos és egymástól igencsak különböző régióban fontos élelmiszerforrást jelentett, mint például az Armorikai Hegységben, a Francia Középhegységben, Korzikán, Portugáliában vagy Észak-Olaszországban. Vidéken az emberek gyakran használtak gesztenyét gabona helyett, ezért hívhatták a gesztenyefát „kenyérfának”. A XIX. század végén a vidék elnéptelenedésével és a fákat sújtó betegségekkel a gesztenyefa-ligetek kora leáldozott. Manapság a gesztenyefogyasztás elsősorban szezonális, és leginkább ínyenc desszertként kerül az asztalunkra.

Hogyan válasszunk?


Az egészséges és friss gesztenye héja fényes, és nem kotyog benne a gyümölcs.

Hogyan tároljuk?


A gesztenye nagyon érzékeny termés, amelyet mindenképpen a hűtőszekrény zöldséges rekeszében kell tárolni.

Hogyan készítsük elő?


A gesztenye húsát kemény barna héj és vékony, keserű burok fedi, amelyeket el kell róla távolítani. Ehhez két módszert választhatunk: 1. Mielőtt megsütnénk, a gesztenyéiket késsel bevágjuk egy kicsit, így sütés után könnyen le tudjuk hántani a héjat. 2. Ha a gesztenyét vízben akarjuk megfőzni, hasítsuk be a külső héját X alakban. Tegyük a gesztenyét egy fazék hideg vízbe, s főzzük meg. A forrástól számítva főzzük 3 percen keresztül, majd tartsuk hideg vízsugár alá. Elég egy kicsit megnyomni őket, s a gyümölcs belseje máris előbújik a héj alól.

Hogyan főzzük?


1. Mielőtt megsütnénk, a gesztenyéiket késsel bevágjuk egy kicsit, így sütés után könnyen le tudjuk hántani a héjat. 2. Ha a gesztenyét vízben akarjuk megfőzni, hasítsuk be a külső héját X alakban. Tegyük a gesztenyét egy fazék hideg vízbe, s főzzük meg. A forrástól számítva főzzük 3 percen keresztül, majd tartsuk hideg vízsugár alá. Elég egy kicsit megnyomni őket, s a gyümölcs belseje máris előbújik a héj alól.

Néhány praktika


Az éppen megsütött gesztenyéket a tűzről levéve csomagoljuk tíz percre újságpapírba: omlósabbá válnak, s meghámozni is könnyebb lesz őket. A forrásban lévő főzővízbe öntsünk egy kanálnyi olajat, a gesztenyének ettől puhább lesz a héja, s könnyebben meg lehet hámozni.

Felhasználási javaslat


Sonkával Sült gesztenyét és aszalt szilvát vékony szalonna- vagy sonkaszeletekbe göngyölünk, sütőben kicsit megpirítjuk. Salátával Sült gesztenyét keverhetünk vegyes salátába is, párolt rókagombával vagy vargányával együtt, néhány dióbéllel. Öntetként földimogyoró-olajjal és balzsamecettel készült vinaigrette-et öntsünk rá. Köretként egészben Az előfőzött gesztenyét tegyük a borjú- vagy disznóhús mellé sülni. Köretként pürének Nyúl-, vaddisznó- vagy vadhúsok mellé ideális köret a gesztenyéből készült püré (hús alaplében főzzük meg a gesztenyét, majd édesköményel és húslével ízesítve törjük össze).

Miért ne?


Gesztenyelekvár Készítsünk szirupot (1 kg cukrot 1 pohár vízzel főzzük össze), forraljuk fel egyszer, majd adjunk hozzá 1 kg hámozott gesztenyét. Addig főzzük, míg a gesztenye szétfő. Piskótához, tiramisuba kiváló.

Ismerjük meg jobban!


Mi a különbség gesztenye és gesztenye között? Az indiai eredetű vadgesztenye dísznövény, termése mérgező. A szelídgesztenyét szezonban naponta felszedik, amint lehull a földre. Ezután vízbe teszik őket, s amelyik lebeg a víz felszínén, kidobják. A jó gesztenyéket 2-5 nap alatt kiterítve megszárítják, majd hűtőházakban tárolják. Friss gesztenye szeptember végétől február elejéig kapható.

Élelmezési ismeretek


A gesztenye energiában gazdag (100 g-ban 180 kcal), s különleges tulajdonságokkal rendelkezik. Sok benne a cukor (100 g-ban több mint 38 g), ami elsősorban a benne található bőséges keményítőnek köszönhető. Rostokban is igen gazdag (100 g-ban 5 g). Jelentős káliumforrás (a sportolóknak ez kiváló) és számos egyéb hasznos vitamint is tartalmaz (B-vitaminok, E- illetve C-vitamin, amelyből meglepően sok, 100 g-ra vetítve 25-30 mg található).