Cukkíni

Története

Botanikusok tanulmányai szerint a cukkíni Közép-Amerikában őshonos, ahol valószínűleg több ezer évvel időszámításunk kezdete előtt is fogyasztották. Az indiánok az „askutasquash” névvel illették, az európaiak pedig az Újvilággal egyidejűleg fedezték fel. Rövid időn belül már nagyon sok változat került be a botanikusok könyveibe, s már jóval termesztése előtt megjelent az európai füvészkertekben is. Termesztése kezdetén hagyták, hogy a töktermés fogyasztás előtt teljesen kifejlődjön, hiszen így nagyobb volt a hozam, s könnyebben lehetett tárolni. Valószínűleg a XVIII. századi Olaszországban alakult ki az a gyakorlat, hogy a tököt már a teljes kifejlődés előtt leszedték, s így született meg a „tököcske”, azaz a cukkíni.

Hogyan válasszunk?


A cukkíninek fényesnek, kemény húsúnak, láthatóan frissnek kell lennie.

Hogyan tároljuk?


Mivel a cukkínit éppen „fiatalsága” teszi értékessé, könnyen érthető, hogy a hosszú tárolás nem tesz jót neki: a leghelyesebben akkor járunk el, ha mindig frissen vásárolunk belőle. Néhány napig száraz, hűvös helyen tárolva még élvezetes marad, ám a hűtőszekrényt s a fagyasztást nem neki találták ki.

Hogyan készítsük elő?


A cukkínit egy szempillantás alatt konyhakésszé varázsolhatjuk, csak meg kell mosni és két végét le kell csippenteni. Egészen változatos formákra vághatjuk: szalagokra, csíkokra, kockákra, leheletnyi vékony szeletekre. A cukkíni remekül felhasználható sós tortákhoz és krémlevesekhez is.

Hogyan főzzük?


A cukkínit sokszínűen elkészíthetjük, ám mindig nagyon gyorsan kell vele bánni: fedő nélkül lobogó vízben csak 1-2 percig kell főzni, a gőzben párolás is csak 3-4 percig tartson (így a legfinomabb a cukkínis tagliatelle), s mikrohullámú sütőben is csak 2-4 percig kell sütni. A cukkíni serpenyőben, zsiradékon párolva vagy sütve is nagyon finom.

Néhány praktika


Bár egyáltalán nem szükséges, vannak, akik inkább meghámozzák a cukkínit. Ebben az esetben a héjat vágjuk vékony csíkokra, enyhén blansírozzuk, s segítségével ízesítsünk spagettit vagy omlettet. A só szinte „megégeti” a cukkíni érzékeny húsát, ezért a főzővizet sosem szabad sózni, így a cukkíni nem esik szét. Mielőtt serpenyőben megsütnéd, forgasd a cukkínit lisztbe: nem szívja magába a zsiradékot és ropogósabb lesz!

Felhasználási javaslat


Mustáros cukkíni Szeleteljük a cukkínit karikára vagy vékony lemezekre, pároljuk meg, majd készítsünk vinaigrette salátaszószt jó sok mustárral. Locsoljuk meg vele a cukkínit, szórjuk meg alaposan petrezselyem zöldjével, esetleg adjunk hozzá villával széttört kemény tojást. Olívaolajos carpaccio A vastag szeletekre vágott cukkínit forró grillen gyorsan grillezzük meg, locsoljuk meg olívaolajjal és citromlével, sózzuk, borsozzuk, majd hintsük meg fokhagymával és friss korianderrel. A lamellákra vágott cukkínit 2 percig lobogó vízben főzzük, és még langyosan meglocsoljuk vinaigrette szósszal és meghintjük curryvel.

Miért ne?


Spanyol tortilla Serpenyőben süssünk össze 5 db vékonyra szeletelt cukkínit és 6 db vékonyra vágott vöröshagymát csíkokra vágott piros kaliforniai paprikával. Verjünk fel 10 tojást borssal, egy csipetnyi őrölt köménymaggal és pirospaprikával. Először süssük meg a tortilla egyik oldalát, majd fordítsuk meg, és süssük meg a másik oldalát is. Hagyjuk kihűlni, s tálaljuk szeletekre vágva!

Ismerjük meg jobban!


Ennek a tökfélék családjába tartozó növénynek legfőbb sajátossága az, hogy nagyon fiatalon szedik le. A legismertebb változata természetesen hosszúkás és csőszerű, színe pedig szép élénk, többé-kevésbé sötét és márványos zöld. Vannak azonban kevésbé ismert változatai is, mint például a nizzai kövér cukkíni, a provanszál szürke, a virginiai fehér, vagy a meghökkentően sárga színű, szokatlan Goldrush.

Élelmezési ismeretek


Változatos vitamin- és különösen alacsony energiatartalmának (100 gramm cukkíni mindössze 15 kcal-t, azaz 63 kJ energiát tartalmaz) köszönhetően a cukkíni valóban „formába hoz”. A fiatal cukkíni rendkívül könnyen emészthető, ekkor rostjai ugyanis rendkívül lágyak, aminek köszönhetően fogyasztása mindenkinek - még az érzékeny emésztőrendszerűeknek, így a kisgyerekeknek, no és természetesen a fogyókúrázóknak is - ajánlott.