Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Avokádó

Története

A babérfélék családjába tartozó fa gyümölcse minden bizonnyal a mexikói esőerdőkből származik, hiszen nyomait megtalálták az időszámításunk előtti 8. évezred maradványait feltáró ásatásokon is. A maják és az aztékok gyakran fogyasztották, és ott volt a felfedező Cortez által hozott ajándékok között is. A krónikaíró J. de Acosta (1539 - 1600) szerint a jó érett avokádó olyan, mint a vaj, íze finom, krémes. Elnevezése akkor még "ahua qualt" volt, amelyből "aguagate", később avokádó lett. A gyümölcsöt a spanyol királyi udvar a XVII. század elején ismerte meg. Az Antillákon 1750-től termesztették, majd Kaliforniában a XVIII. századtól, később terjedt el Afrikában, Ausztráliában, Izraelben és még Spanyolországban is.

Hogyan válasszunk?


Számos gyümölccsel ellentétben az avokádó érés nélkül növekszik a fán. Csak az óvatos szüret után kezdődik el az érési folyamat. A pultokon található avokádók tehát különböző érettségi állapotban vannak. Attól függően válasszunk, hogy mennyire hamar szeretnénk felhasználni.

Hogyan tároljuk?


Az avokádó olyan gyümölcs, amely a leszedés után érik. Hogy ezt gyorsítsuk, tegyük az alma és a banán mellé (ezek etilént bocsátanak ki). Egyenként be is csomagolhatjuk újságpapírba. Ha késleltetni akarjuk a már érett avokádó felhasználását, betehetjük 8-10 napra a hűtőszekrény zöldséges rekeszébe.

Hogyan készítsük elő?


A hámozott avokádó nagyon érzékeny az oxidációra. Néhány csepp citromlét a húsára csavarva megakadályozhatjuk a feketedést. Karalábévályóval apró avokádógömböket formázhatunk.

Hogyan főzzük?


A könnyebb hámozás érdekében melegítsük néhány percig a tenyerünk között, így a héja könnyen leválik. Nem nehezebb a mag kivétele sem: vágjuk félbe a gyümölcsöt, majd egy kés hegyére szúrjuk fel a magot, hogy meg ne sértsük a húst.

Néhány praktika


Az érett avokádó húsa a szár felé lágy, valamint a Hass fajta héja éréskor megfeketedik.

Felhasználási javaslat


Levesnek Fehérboros avokádóleves 3 összetört avokádót keverjünk össze citromlével, 4 dl erőlevessel, 1 dl száraz fehérborral, 2 dl tejszínnel, borssal, turbolyával és metélőhagymával. Joghurtos avokádóleves 4 összetört avokádót keverjünk össze citromlével, 1 joghurttal, tejjel (1,5 l), 1 csipet fűszerpaprikával. Uborka-, paradicsom és hagymakockákkal gazdagítva jéghidegen tálaljuk. Mártásnak Avokádóöntet halfiléhez Keverjünk össze aprított és olajban fonnyasztott fokhagymát avokádóval, citromlével és tejszínnel, majd öt percig melegítsük össze nagyon enyhe tűzön. A szószt gazdagítsuk tárkonnyal, csirkemellel vagy füstölt lazaccal, így kukoricapalacsintát is tölthetünk vele. Avokádós batyuk Felaprított és megfonnyasztott salátahagymával, besamellel, rákhússal és citromlével töltött avokádót csomagoljunk be alufóliába, és tegyük be a sütőbe 20 percre (a tepsibe öntsünk egy kis vizet).

Miért ne?


Avokádó-desszert Az avokádót törjük össze cukorral, citromlével, narancslével, friss krémtúróval és mogyoróval, és az egészet szórjuk meg datolyával.

Ismerjük meg jobban!


Ez az "aguacate" nagyon gyorsan elterjedt egész Latin-Amerikában, és különféle fajtái alakultak ki. A sok fajta közül azonban csak keveset forgalmaznak a kereskedelemben. A Fuerté a legismertebb és a legelterjedtebb fajta. Mindenki felismeri ezt a körteformájú, finom, matt sötétzöld héjú gyümölcsöt, amely könnyyen hámozható, húsa pedig halványsárga, híresen finom ízű. A kerek Hass avokádó vastag és rögös héja éréskor zöldről feketére változik (jó jelzés, elkerülhetjük a hosszas tapogatást).

Élelmezési ismeretek


Az avokádó magas energiatartalmú gyümölcs (átlagosan 100 grammban 138 kcal, de akár 220, sőt 360 kcal-t is tartalmazhat), és kitűnő telítetlen zsírsavforrás, amely jót tesz a szív- és érrendszernek (oleinsav és esszenciális zsírsavak). Gazdag vitaminokban is: C-vitamin (11 mg), a B csoport vitaminjai, A-elővitamin, és valami még eredetibb: antioxidáns E-vitamint is tartalmaz. Ásványi anyag és nyomelem-tartalma magas és sokszínű. Újratölti a szervezetet káliummal, magnéziummal, vassal, cinkkel, rézzel és magánnal. A féléretten szedett avokádó húsa gyenge és könnyen emészthető. Fogyasszuk hozzáadott zsiradék (vinaigrette vagy majonéz) nélkül, egyszerűen citrommal, kis sóval és borssal ízesítve.