Fehér vagy szűz teák: A legegyszerűbb és legtermészetesebb forma. A leveleket leszedik, finoman fonnyasztják, majd szárítják.
Zöld teák: A leveleket leszedés után szárítják, majd néhány óra múlva rézedényben felhevítik, hogy a fermentációt okozó enzimeket hatástalanítsák. Utána átforgatják és újra szárítják.
Oolong vagy vörös teák: A zöld és a fekete tea közötti átmenet, félig fermentált.
Fekete teák: A levelek a teljes fermentáció következtében feketék.
Tudtad?
1. A legtöbb gyógynövény hatóanyaga a forrázás révén oldódik ki. A szárított herbát forró, de nem lobogó vízzel öntsd le, hagyjd állni a megadott ideig, majd szűrd le, és lehetőleg frissen fogyaszd el.
2. Egyes gyógynövények nem szeretik a forrázást, ilyen például a gyömbér vagy a majoránna. Ezeket inkább meleg vízzel javasolt leönteni.
3. A gyógyteákat száraz, sötét helyen kell tárolni. A legalkalmasabb erre egy jól záródó doboz.