Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Súlyos egészségügyi problémát okozhat, ha így használod az étolajat

default user icon
MME
Minden háztartásban megtalálható, és napi szinten használjuk, pedig káros hatással van az egészségünkre. Egy kutatásból kiderült, hogy akár örökletes betegséget is okozhat, ha a már használt olajban sütjük meg az ételeket.

Az olajhasználatról megoszlanak a vélemények, vannak, akik szerint jobb a zsírnál, míg mások épp utóbbit részesítik előnyben. Egyvalami azonban vitathatatlan: a sütőolaj újbóli felhasználása számos veszélyt rejt magában.

 

Az olajban sütés egészségügyi kockázatát vizsgálták

Az indiai Tamil Nadui Központi Egyetem kutatói nőstény patkányokon végzett megfigyelések során vizsgálták a napraforgóolaj hatásait. Az egyik csoport a szokásos eledelt kapta, míg a patkányok másik részét olajban, használt olajban készült táplálékkal etették. A 30 napig tartó kutatás nem túl biztató eredményekkel zárult.

Örökletes betegséget okozhat

Az egy hónap elteltével az olajban készült ételeket fogyasztó állatok szervezetében megemelkedett a májenzim szintje, ami a gyulladások és az oxidatív stressz jele. Utóbbi a sejtekben szabad gyökök elszaporodását jelenti, ami összefüggésbe hozható a daganatos megbetegedésekkel. Ezenkívül emelkedett C-reaktív fehérjeszintet állapítottak meg, amely növeli a szívroham és a stroke kockázatát – olvasható a naphire.hu cikkében.

Mégis a legmegdöbbentőbb eredmény, hogy az idegrendszert érintő neurodegeneratív elváltozásokat állapítottak meg a kutatók, nem csak az olajban sütött ételekkel táplált állatok esetében, de utódaiknál is.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss