Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyökeresen megváltozott Harry herceg étrendje, mióta feleségül vette Meghant

default user icon
MME
Az elmúlt években nagyot fordult Harry herceggel a világ, de egy dolog állandó az életében: az ételek szeretete. Imádja a gyerekkorát idéző hazai ízeket, de kedveli az amerikai konyha néhány elemét is. A hírmorzsák alapján úgy tűnik, Harry herceg étrendje nem igazán különbözik egy átlagemberétől.

Andrew Morton újságíró szerint a királyi család tagjai azért esznek, hogy éljenek, és nem azért élnek, hogy egyenek, ez pedig mindent elárul az ételhez való viszonyukról. Harry ebben a közegben nőtt fel, az étkezések szigorú szabályait csak édesanyja, Diana próbálta enyhíteni, aki még McDonalds-ba is elvitte a fiait.

Harry tehát a hagyományos angol konyha ételein nőtt fel, de idővel aztán a burgerek, a sült krumpli és csirke is előkelő helyet kapott az étrendjében. Ennek az életmódnak intett búcsút 2016-ban, amikor találkozott Meghan Markle-lel: az amerikai színésznő hatására az étrendjét is megreformálta, és ma már csak ritkán kerül az asztalára a régi időkre emlékeztető étel – viszont egyre jobban kedveli az olyan szuper egészséges élelmiszereket, mint a kelkáposzta és a quinoa.

ÉDES GYEREKKOR NÉMI SZALONNÁVAL

„A hercegek (Harry és Vilmos) imádták a banános édességeket” – mondta egy 2016-os interjúban Darren McGrady séf, aki 15 éven keresztül főzött a királyi családnak. Állítása szerint mindegy, hogy banános palacsinta, fánk vagy fagylalt volt a desszert, a fiúk pár perc alatt elpusztítottak mindent. Míg bátyja banános édességek iránti lelkesedése szép lassan megszűnt (Vilmos állítólag a hideg kutyát, csokis keksztortát kedveli), addig Harry a mai napig szereti a banán ízét. Szerencséjére Meghan sem idegenkedik a gyümölcsös édességektől – persze sokkal egészségesebb formában. Specialitása a banánkenyér gyömbérrel és csokireszelékkel, ami tökéletesen passzol a herceg ízléséhez.

McGrady séf azt is elárulta, hogy Harry herceg még kisfiúként, egy Disney World-be tett utazás után a szalonnasütés mesterévé vált. Imádta a ropogós bacont, és ő tanította meg a séfnek hogyan lesz igazán finom kedvenc reggelije. 

ÚJ SZABÁLYOK 

A pletykák szerint miután Meghan Harryhez költözött, az első dolga azt volt, hogy kidobta az összes feldolgozott élelmiszert, és Gabriela Peacock-kal, a királyi család táplálkozási szakértőjével kialakítottak egy stratégiát, hogy miként lehetnek csúcsformában Harry-vel együtt. Ezek alappillérei a következők:

1. Minden étkezés tartalmazzon fehérjét

A fehérjék csökkentik az éhséget és a sóvárgást, stabil, kiegyensúlyozott energiaszintet biztosítanak. Meghan és Harry minden alkalommal fogyaszt vagy állati eredetű fehérjét, például tojást, sovány húst, halat és tejtermékeket, vagy növényi fehérjéket, mint a tofu, a hüvelyesek vagy az olajos magvak. A tányér nagyobb részét rostban gazdag zöldségekkel töltik meg, és csak egy egészen kis részt hagynak a teljes kiőrlésű gabonáknak vagy a keményítőtartalmú zöldségeknek.

2. Kis adagok kerüljenek a tányérra

A hercegi pár mindig ügyel az adagok méretére, evés előtt vizet vagy glükomannánt tartalmazó táplálékkiegészítőt fogyasztanak, így hamarabb jóllakottnak érzik magukat. (A glükomannán egy növényi rost, ami nagyban segíti és gyorsítja az emésztést.)

3. Érvényesüljön a „többször keveset” elv

A vércukorszint fenntartása, a sóvárgás elkerülése érdekében elengedhetetlen, hogy 3-4 óránként, azaz napjában legalább ötször egyenek kisebb mennyiségeket. A reggeli és az ebéd a főétkezésük.  Az utolsó esti étkezést este 6 óra előtt letudják, hogy éjszaka a gyomor ne dolgozzon.

4. Nassolni lehet

A magas fehérjetartalmú élelmiszerek segítenek leküzdeni a váratlanul jelentkező éhségrohamokat, kielégítik az édesség utáni vágyat, miközben a vércukorszintet is stabilan tartják. Ezek lehetnek fehérjeszeletek, turmixok, olajos magvak, a lényeg, hogy mindig legyen kéznél egy adag.

5. Szükséges az anyagcsere segítése

A különböző táplálékkiegészítők segíthetnek egyensúlyba hozni az anyagcserét és a vércukorszintet, miközben serkentik az emésztést. A jód optimalizálja az anyagcserét a pajzsmirigyhormon szabályozásán keresztül; a króm segít egyensúlyban tartani a vércukorszintet és csökkenti a sóvárgást; a mangán a zsír és a glükóz anyagcseréjét támogatja.

GYORSÉTTEREM ÉS HAGYOMÁNYOK

Harry herceg és Meghan Markle a kaliforniai Montecitóban élnek, és gond nélkül beilleszkedtek az amerikai életbe. Bár az egészséges táplálkozás elkötelezett hívei, azért hagyományos angol étel is kerül az asztalukra és mint minden amerikai család, néha ők is bűnöznek. Utóbbira bizonyíték, hogy már többször látták őket megállni az In-N-Out Burgernél, ahol hamburgert és shake-et vásároltak. 

A hagyományos vasárnapi angol ebéd marhasültből, gyökérzöldségekből és yorkshire pudingból áll – természetesen ez Harry kedvenc étele, és most már Meghan is szívesen fogyasztja ezt a menüt. Hét közben azonban változatos és kiegyensúlyozott étrendet követnek. Sok zöldség és gyümölcs kerül az asztalukra, szeretik az avokádót, az olajos halakat.

VAN, AMIRE HARRY NEMET MOND

Mint mindenkinek, Harrynek is van „nemszeretem” étele, ez pedig a pizza. Egy 2017-es egyesült államokbeli útja során Harryt pizzával kínálta egy chicagói diák, de Sussex hercege visszautasította az ételt. Talán most, hogy már két gyermeke is van, megszereti majd az olasz tésztát.

Még több érdekesség a királyi családról:

Ezek is érdekelhetnek

Friss