Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hányszor koccint a magyar? Pezsgőzésben a világ élvonalában!

A pezsgőzés sohasem megy ki a divatból! Gazdasági válság ide vagy oda a pezsgőfogyasztás világszerte nő. Nézzük meg, mi magyarok hogyan pezsgőzünk, mit iszunk, milyen helyet foglalunk el fogyasztásban, termelésben más nemzetekhez képest!

Évente több mint 20 millió palack pezsgőt bontunk fel Magyarországon. Ezzel a mennyiséggel éppen hogy kiszorulunk az első tíz nemzetből. Olyan nemzetek előznek meg minket ezen a listán, mint a németek, franciák, oroszok, amerikaiak. Ha azonban az egy főre eső fogyasztást nézzük, akkor az éves másfél-két literes fejadaggal máris visszakerülünk a világ élvonalába. Magunk mögé utasítva például az angolokat, spanyolokat, portugálokat. A fejenkénti pezsgőfogyasztás vitathatatlan csúcstartói a belgák, akik több mint 4 liter pezsgőt isznak évente. Őket követik a németek, a franciák, a svájciak, az ausztrálok, az olaszok, és az oroszok. Csak összehasonlításként: az éves borfogyasztásunk 20-25 liter/fő, tehát a két liternyi pezsgő-fogyasztás még komoly növekedés előtt állhat.

Alapvetően magyar pezsgőt fogyasztunk, mind összmennyiségben, mind részarányban nő a magyar pincészetek termékeinek értékesítése itthon. Tavaly több mint 90%-ban a hazai pezsgőket választottuk. Az egész éves forgalom közel felét (40 %-át) még mindig az év utolsó két hónapjában fogyasztjuk el. A gyöngyözőborok és pezsgőkoktélok (ízesített italok) esetében kevésbé látszik a szezonalitás. Ezeket aránylag egyenletesen fogyasztják e műfaj kedvelői. A maradék 10% olasz, német, francia, spanyol származású pezsgőkből kerül a poharakba.

Mi magyarok pezsgőben is édesszájúak vagyunk, de a korábbi évekhez képest egyre gyakrabban választjuk a száraz, extra száraz és nyerspezsgő kategóriákat is. Egyre kedveltebb a rosé pezsgő is, az utóbbi pár évben közel megduplázódtak a rosé pezsgő eladási számai.

A pezsgő továbbra is Magyarország egyik jelentős exportcikke. A magyar pezsgők fő fogyasztói a a svédek, az észtek, és a kanadaiak. De skandináviában és a baltikumban mindenhol találkozhatunk Törley pezsgővel a boltok polcain. Kuriózumként említhető, hogy Vietnámban, Kazahsztánban, Nigériában is vásárolják a Törley pezsgőit.

Törley tipp: Mennyi cukor van a pezsgőben más italokhoz képest?

Egy félszáraz pezsgőben feleannyi cukor van, mint például egy gin tonic-ban, és harmadannyi, mint egy latte macchiato-ban. Egy jó rumos kólával pedig négyszer annyi cukrot viszünk be, mint ugyanannyi pezsgővel.

Ezek is érdekelhetnek

Friss