Évente több mint 20 millió palack pezsgőt bontunk fel Magyarországon. Ezzel a mennyiséggel éppen hogy kiszorulunk az első tíz nemzetből. Olyan nemzetek előznek meg minket ezen a listán, mint a németek, franciák, oroszok, amerikaiak. Ha azonban az egy főre eső fogyasztást nézzük, akkor az éves másfél-két literes fejadaggal máris visszakerülünk a világ élvonalába. Magunk mögé utasítva például az angolokat, spanyolokat, portugálokat. A fejenkénti pezsgőfogyasztás vitathatatlan csúcstartói a belgák, akik több mint 4 liter pezsgőt isznak évente. Őket követik a németek, a franciák, a svájciak, az ausztrálok, az olaszok, és az oroszok. Csak összehasonlításként: az éves borfogyasztásunk 20-25 liter/fő, tehát a két liternyi pezsgő-fogyasztás még komoly növekedés előtt állhat.
Alapvetően magyar pezsgőt fogyasztunk, mind összmennyiségben, mind részarányban nő a magyar pincészetek termékeinek értékesítése itthon. Tavaly több mint 90%-ban a hazai pezsgőket választottuk. Az egész éves forgalom közel felét (40 %-át) még mindig az év utolsó két hónapjában fogyasztjuk el. A gyöngyözőborok és pezsgőkoktélok (ízesített italok) esetében kevésbé látszik a szezonalitás. Ezeket aránylag egyenletesen fogyasztják e műfaj kedvelői. A maradék 10% olasz, német, francia, spanyol származású pezsgőkből kerül a poharakba.
Mi magyarok pezsgőben is édesszájúak vagyunk, de a korábbi évekhez képest egyre gyakrabban választjuk a száraz, extra száraz és nyerspezsgő kategóriákat is. Egyre kedveltebb a rosé pezsgő is, az utóbbi pár évben közel megduplázódtak a rosé pezsgő eladási számai.
A pezsgő továbbra is Magyarország egyik jelentős exportcikke. A magyar pezsgők fő fogyasztói a a svédek, az észtek, és a kanadaiak. De skandináviában és a baltikumban mindenhol találkozhatunk Törley pezsgővel a boltok polcain. Kuriózumként említhető, hogy Vietnámban, Kazahsztánban, Nigériában is vásárolják a Törley pezsgőit.
Törley tipp: Mennyi cukor van a pezsgőben más italokhoz képest?
Egy félszáraz pezsgőben feleannyi cukor van, mint például egy gin tonic-ban, és harmadannyi, mint egy latte macchiato-ban. Egy jó rumos kólával pedig négyszer annyi cukrot viszünk be, mint ugyanannyi pezsgővel.