Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hány éves vagy? Diétatípusok életkorok szerint!

default user icon
MME
Az életkor változásával módosul az energiaszükségletünk ezért másra kell figyelni a fogyókúránál 30, 40 és 50 évesen is. Utánajártunk, hogyan diétázz az életkorod szerint!
Ha 30-as vagy: Így győzheted le a stresszt

A 30-40 éves korunkban a folyamatos feszültség, a rengeteg idegeskedés jelenti a legnagyobb csapdát számunkra. Ha emiatt nem táplálkozol rendszeresen és kiegyensúlyozottan, akkor gyakran szembesülhetsz a farkasétvággyal. Íme, három trükk, ami segíthet!

1. Egyél rendszeresen: ne hagyd ki egyik főétkezést sem, és iktass be az étrendedbe egy könnyű tízórait és uzsonnát is!

2. Mindennap aludj legalább 7-8 órát.

3. Tanulj meg relaxálni, meditálni, és sportolj rendszeresen! Ezek megvédenek a stressz káros hatásaitól.

 Ha a 40-es éveidben jársz: őrizd meg az egészséged!

A test hormonháztartása a változókor közeledtével felborulhat. Az átállás egyik következménye az ízlésváltozás: hirtelen megkívánhatod az édességet, a csokoládét és a jó krémes süteményeket. Ebben a fázisban növényi ösztrogénekkel (pl. szója) csökkentheted a kellemetlen tüneteket.

1. Nagyon fontos, hogy rendszeresen fogyassz antioxidáns hatású ételeket, amelyek csökkentik a rák kialakulásának kockázatát. Ilyenek többek között a C- és E-vitamin-tartalmú táplálékok.

2. Ügyelj a szíved, az ereid védelmére is! Ezt omega3-zsírsav bevitelével is megteheted, ami megtalálható többek között a tengeri halakban és a lenmagolajban.

Ha betöltötted az 50-et: fehérje és rendszeres mozgás

Az energiaszükségletünk az ember 50–65 éves korunk között nagy mértékben csökken. Ilyenkor különösen fontos, hogy fokozd az anyagcserédet azáltal, hogy többet mozogsz, és még inkább odafigyelsz a kalóriabevitelre!

1. A fehérje fokozza a zsírégetést, és támogatja a sejtmegújulást.

2. Érdemes csökkenteni a zsírbevitelt azáltal, hogy elkerüli a zsírosabb húsokat és a magas zsírtartalmú nassolnivalókat.

3. Igyál sok vizet!  Ez nemcsak egészséges, hanem azt is megakadályozza, hogy a szomjúságot összekeverd az éhséggel.

4. Rendszeres iktasson be a napirendjébe erősítő edzéseket is!

Mit igyál, mit nassolj?

– Vizet bármilyen mennyiségben fogyaszthat. Ehhez jöhet még a zöld tea, valamint a frissen facsart gyümölcs- és zöldséglevek, természetesen cukor nélkül.

– Nassolnivalóként válasszon mogyorót vagy mandulát, 10-20 g-nyit naponta. Édességként jöhet 1 db kis Túró Rudi vagy 1 kis pohár, mézzel, gyümölccsel ízesített natúr joghurt!


MÉG TÖBB ÉLETMÓDTANÁCS ÉS DIÉTATIPP A FANNY MAGAZIN  EHETI SZÁMÁBAN! >>>

11 finom saláta diétás vacsihoz! >>> 

Vigyázz, csapda! Nem mindegy, hogy light vagy cukornélküli! >>> 
Fogyj, sütőtökkel! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss