hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hamis teknősleves

120 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 50 dkg marha fejhús
  • 1 dl vörösbor
  • 4 cl konyak
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 db karalábé
  • 10 db bimbós kel (kelbimbó)
  • 1/2 db zeller gumó
  • 1 kisebb fej kínai kel
  • cayenne-i bors
  • bors
  • rozmaring
  • kakukkfű
  • A gombóchoz:
  • 12 dkg sertésmáj
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • őrölt bors
  • őrölt szerecsendió
  • 1 db tojás

Elkészítés

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk és felkockázzuk.
A húsokat megmossuk, a felesleges részeket levágjuk, és apróra vágjuk.

A fazékban a hússzeleteket föleresztjük a borral és konyakkal, a szükséges vízzel, hozzáadjuk a zöldségeket és a fűszereket, majd lassan főzzük, míg minden megpuhul.

A májat megmossuk, felaprítjuk, ezután ledaráljuk vagy leturmixoljuk. Összegyúrjuk a tojással és a zsemlemorzsával, fűszerezzük, majd vizes kézzel kicsi gombócokat formálunk belőle. A májgaluskákat belefőzzük a levesbe.

Megjegyzés

Thomas Liven szakácskönyvében olvastam a teknősbékalevesről, ami nagyon finom és igen borsos árú. Aztán egy régi magyar szakácskönyvben megtaláltam ezt a változatot, amelynek csak a nevében szerepel a teknős. Napjainkban a mocsári teknős védett állat, így ez tulajdonképpen egy marhahúsleves egytálétel, amit azért érdemes elkészíteni. A családnak és a szomszédoknak többször megfőztem. - molnarbela55

Ezek is érdekelhetnek

Friss