Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hamis Gundel palacsinta diétásan

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 5,5 dkg zabliszt
  • 2 dkg zabkorpa
  • 1,5 dl tej
  • 2 kisebb tojás
  • tetszőleges édesítőszer (nálam 1 evőkanál folyékony édesítő)
  • csipet só
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • citromhéj
  • vanília-aroma
  • A töltelékhez:
  • 4 dkg darált dió
  • citromhéj
  • narancshéj
  • rumaroma
  • édesítő
  • csipetnyi instant kávé
  • fahéj - ízlés szerint
  • Az öntethez:
  • 8 g zsírszegény keserű kakaópor
  • csokoládé-aroma
  • rumaroma
  • édesítő

Elkészítés

Elkészítés: A darált diót teflonserpenyőben, szárazon megpirítjuk.

A tejet a tojásokkal habverővel összekeverjük. Hozzáadjuk a zablisztet, a korpát, a szódabikarbónát, sót, csomómentesre keverjük. Annyi vizet adunk hozzá, hogy sűrűbb palacsintatészta állagot kapjunk. Hozzákeverjük még a pár csepp vanília-aromát (esetleg vaníliás xilitet), fél citrom héját, és ízlés szerinti édesítőt. Legalább 2 órát állni hagyjuk (ez fontos!).

Rögtön utána elkészítjük a diótölteléket, mivel ennek is állnia kell egy darabig: a diót az ízesítéshez használt hozzávalókkal elkeverjük, majd annyi vízzel leforrázzuk, hogy szottyos állaga legyen (amit még nem tudnánk palacsintába tölteni), mivel amíg áll, még jobban megszívja magát.

Körülbelül 2 óra elteltével (persze ha több, az sem gond) neki is láthatunk a sütésnek. A palacsintatésztához annyi vizet keverünk, hogy a pihentetés előtti állagát visszakapja (besűrűsödik időközben). Teflonserpenyőben, olaj nélkül szépen ki lehet sütni, egyáltalán nem ragad le (akik nem biztosak magukban, az első példány sütése előtt lekenhetik a serpenyőt olívaolajjal, de igazából teljesen felesleges. Kicsit vastagabb palacsintákat sütöttem, de ebből a palacsintatésztából nagyon vékonyakat is elő lehet állítani - sokáig kísérleteztem az arányokon, meg is lett az eredménye. :))

Miközben sülnek a palacsinták, még melegen lehet is tölteni őket a diókrémmel, vékonyan kenjük le, és tetszés szerint összehajtogatjuk.

Az öntethez a kakaóport egy pici vízzel (kb. 0,5 dl) nagyjából elkeverjük, és mikróban sűrű állagúra főzzük, 20-30 másodpercekre tegyük csak be, mert hajlamos hamar megégni! Édesítőt, rumaromát, csokoládé-aromát (opcionális) keverünk hozzá, ha valaki dőzsölni akar, olvaszthat magas kakaótartalmú étcsokoládét is. :)

A palacsintákat meglocsoljuk az öntettel, és tálaljuk.

Megjegyzés

Cukrásznak tanultam, de a süteményeimből és a dísztortáimból nem igazán ettem, mivel már évek óta végzek alakformáló súlyzós edzéseket, mellette *tisztán* táplálkozom. Így egy ideje a két dolgot összehozva, a hagyományos sütemények receptjeit alakítom át, hogy diéta/súlytartás mellett is ugyanúgy elérhetőek legyenek ezek a finomságok. Alapanyagként általában zabpehelylisztet és zabkorpát használok. Ide csak néhány receptet töltök fel, a nagy részét a blogomon találjátok meg - ugyanígy, pontos kalória és tápanyagtartalom táblázattal. - Betti1992

Ezek is érdekelhetnek

Friss