Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hamburgerzsemle (sült húsos hamburger szendvics)

> 90 perc
egyszerű
megfizethető
8 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A langyos tejet összekeverjük a cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt, egy konyharuhával letakarjuk, és pár perc alatt felfuttatjuk.
  2. Egy keverőtálba beletesszük az olajat, az egész tojást, a joghurtot, és hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt. A lisztet összekeverjük a sóval, és a többi hozzávalóra szitáljuk, majd robotgéppel, kb. 10 perc alatt megdagasztjuk a tésztát, addig, míg elválik a tál falától, és szép sima lesz.(Természetesen kézzel, vagy kenyérsütőgéppel is megdagaszthatjuk a tésztát.)
  3. A kelesztőtálat vékonyan kikenjük olajjal, majd beletesszük  a gömbölyűre megformázott tésztát, és azt is kenjük le vékonyan olajjal. Ezután lefedjük le a tálat, majd langyos helyen, 1-1,5 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  4. Amikor a tészta megkelt, kiborítjuk a tálból, és kézzel kissé ellapogatjuk, majd felvágjuk 8 egyforma cikkre. Ezután egyesével szép gömbölyűre formázzuk, majd egymástól távolabb egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük. (Érdemes két tepsire elosztani, mert sütés közben megnőnek.) Ezután enyhén lisztezett kézzel, ellapítjuk, kb. 2 cm vastagságúra a tésztagolyókat, majd letakarjuk egy konyharuhával, és szobahőmérsékleten 30 percig újrakelesztjük.
  5. Közvetlenül sütés előtt lekenjük tojással, majd ízlés szerint megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített sütőbe helyezzük, majd 180 fokon 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. (Én 180 fokon sütöttem, alsó-felső állásnál, 25 percig.) A sütőből kivéve hideg vízzel lespricceljük, majd rácsra helyezzük, és kihűtjük.

 

Megjegyzés

Mivel előző nap húst sütöttem, így a kettévágott zsemlére én egy szelet sajtot, majd a szálaira szedett sült húst, valamint szeletelt paradicsomot és paprikát tettem, majd szendvicsként kínáltam. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek