Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz omlós és szaftos a hamburger

Bár számtalan fogást készíthetünk szabad tűz felett, a street food őrületnek hála a grillszezon egyik meghatározó elemévé vált a hamburger, ami nem is baj, hiszen a jó hamburger valóban a grillezésünk kiemelkedő eleme lehet, csak néhány apróságot kell szem előtt tartani.
Miből süssük a hamburgert?

Alapvetően bármilyen húsból készíthetjük, ha tisztában vagyunk vele, hogy a különféle alapanyagaink más-más eredményt fognak adni. Egy csirkemellből készített pogácsa nem összehasonlítható egy angus marhából kerekített húspogácsával, de ettől még lehet jó. Egyszóval a hamburger készülhet halból (nagyon jó választás lehet a tonhal vagy a lazac), csirkéből (bár inkább a felső combot használjuk, ne a melle húsát), liba- vagy kacsahúsból, illetve pulykából. A klasszikus vonal kedvelőinek ott a sertéshús, a bárányhús, a marhahús. 

A különféle húsokhoz a legtöbb esetben kell egy kis zsiradék (háj vagy faggyú), hogy omlós, szaftos legyen a végeredmény. A hájat, faggyút, zsiradékot közvetlenül összekeverhetjük a hússal, de az is bevett és jó megoldás, ha fűszervajat készítünk, alufóliába feltekerjük, lefagyasztjuk, majd vékony szeleteket vágunk belőle, s ezt rejtjük a húspogácsánk közepébe. A vaj a sütés közben kiolvad, s kellemesen átjárja a húst.

Hogyan süssük?

A hamburger majdnem olyan mint a steak, a vékony kéreggel rendelkező, belül majdnem nyers példányoktól, az alaposan átsütöttig bármit választhatunk, ha az alapanyagunk is ennek megfelelő. A hamburger akkor a legfinomabb, ha nem szárítjuk ki, rugalmas, tartalmas húspogácsát szedünk le a grillről, s néhány perc pihentetés után ezt tesszük az előkészített szendvicsekbe.

Ha nincs lehetőségünk grillezni, akkor egy füstölésig hevített serpenyőben, kis zsiradékon is lesüthetjük a húspogácsákat, csak előtte nyissunk ablakot és csavarjuk fel a szagelszívót, ameddig csak lehet.

Mit kínáljunk a hamburger mellé?

A zsemle mibenléte fontos kérdés, érdemes jól harapható, nem túl magas, nem túl kemény héjú, de nem is túl puha pékárut választani, ami képes a szaft egy részét magába szívni, van tartása, de nem nehezíti meg a hamburger kulturált fogyasztását. Jó választás a klasszikus hamburgerzsemle, de vastagabb foccaciába, császárzsemlébe vagy akár ciabattába is kerülhet a húspogácsa és a többi hamburgeralkatrész. 

A hamburger ízesítését, a hús mellé kínált kiegészítők sorát meghatározza a hús mibenléte is. A szárnyasból készített pogácsákhoz jó választás lehet egy zöld fűszeres majonéz, a sertéshúsnak kifejezetten jó állnak a mustáros mártások, a kacsából vagy libából készített hamburgernél nem elengedhetetlen, de erősen javasolt a lila hagymából készített lekvár. A sajtoknál is sokféle választásunk lehet. A klasszikus cheddar mellett kerülhet a szendvicsbe camembert vagy akár edami, ementali, scamorza, bivalymozzarella vagy friss kecskesajt.

A hamburgerben jó helyen vannak a zöldségek is, a szeletnyi érett paradicsom mellett rukkolát, római salátát, lollo salátát, tölgysalátát, madárbegysalátát, jégsalátát is tehetünk bele.

Legjobb hamburger receptek >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss