Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kezdődik az őrület: ekkor lesz Halloween 2022-ben!

default user icon
MME
Halloween az egyik legnépszerűbb ünnep Amerikában. Ugyan néhány éve már nálunk is egyre többen öltöznek maskarába, hogy távol tartsák a szellemeket, még mindig keveset tudunk arról, hogy pontosan mit is ünneplünk ezen a napon.

Halloween eredete

Bármilyen meglepő, a Halloween nem Amerikából származik. Az eredete nagyon régre nyúlik vissza: a kelták egyik szent ünnepe, a Samhain az újév, valamint a sötét és hideg évszak kezdetét jelentette. Hitük szerint újév előestéjén, azaz október 31-én a világ rendje felborul, elmosódnak a határok az evilág és a túlvilág között, a természetfeletti lények és az eltávozott lelek útra kelnek és megpróbálnak visszatérni az élők világába. Sőt úgy tartották, hogy a holtak szellemei beköltözhetnek az élőkbe, ez ellen pedig tenni kellett. Számos szertartásuk volt, amelyek arra szolgáltak, hogy valamilyen módon távol tartsák a szellemeket - például jelmezekbe öltöztek, hogy becsapják és összezavarják a holtak szellemeit és távol tartsák őket otthonaiktól.

Amerikában aztán skót, ír bevándorlók honosították meg ezeket a hagyományokat, ahol egyre népszerűbb lett.

Mikor van Halloween?

A Halloween szó az "All hallows Eve" kifejezés rövidítéséből alakult ki, és mindenszentek előestéjét jelenti. Mindenszentek november 1-jén van - ezen a napon ünnepeljük valamennyi elhunyt katolikus szentet - Halloween-t tehát minden év október 31-én ünnepeljük. Hogy ez meddig lesz így, nem tudni, mert Amerikában nemrég azért kezdtek el kampányolni, hogy Halloween inkább október utolsó szombatján legyen. Ott ugyanis nem munkaszüneti nap sem október 31., sem november 1., másnap dolgozni kell, így pedig elég stresszes és fárasztó az ünneplés.

Hogyan ünnepeljük Halloweent?

Elsősorban jelmezes bulikkal. A tradicionális Halloween jelmezek természetfeletti figurákat formáznak: vámpírok, szellemek, csontvázak, boszorkányok, de ma már bármilyen jelmez elfogadható.

A "Csokit vagy csalunk!" édességgyűjtő szokást még azok is ismerik az amerikai filmekből, akiktől távol áll a szellemek világa. Ez elsősorban a gyerekek programja: jelmezbe öltözve jáják a környék házait, és édességet kérnek. Ha nem kapnak, valamilyen játékos csínyt követnek el a házigazdák ellen. A csoki- és cukorkagyűjtés október 31-én fél 6 és fél 10 között zajlik, és komoly veresengés megy a gyerekek között, hogy ki tud többet szerezni. (Az USA-ban Halloween előtt adják el az éves csokiforgalom negyedét!)

A házakat fel kell díszíteni, a fő díszítőelem pedig a tök, illetve a faragott töklámpás, melynek története Írországból ered. A legenda szerint "Stingy Jack", azaz Fukar Jack meghíva az ördögöt egy italra, de nem nagyon akaródzott neki fizetni. Rávette hát az ördögöt, hogy változtassa át magát pénzérmévé, hogy azzal tudjon fizetni. Amint az ördög pénzé változtatta magát, Jack a zsebébe dugta egy kereszt mellé. Mivel az ördög fél a kereszttől, nem mert visszaváltozni. Jack végül szabadon engedte szegény párát, de csak azzal a feltétellel, hogy az ördög megígérte, egy évig nem zavarja Jacket és ha meghal, nem viszi el a lelkét. Így aztán Jack halála után Isten nem fogadta be lelkét a mennyországba, mert bűnös ember volt, de az ördög sem fogadta a pokolba, mert megígérte, hogy nem teszi. Az ördög inkább visszaküldte Jacket az éjszakába és egy izzó szenet adott neki, hogy azzal világítson. Az izzó szenet egy karórépába rakta. Az írek ezt a szellemet Lámpás Jacknek kezdték nevezni, és elkezdtek saját Jack lámpákat készíteni. Az ír és a skót bevándorlók vitték magukkal ezt a hagyományt Amerikába, és mivel ott a tök őshonos, és könnyebb is belőle lámpát faragni, mint a karórépából, a tök faragása terjedt el.

Hogyan faragjunk tököt házilag?

1. lépés

Nagyon fontos a megfelelő tök beszerzése. Olyan tököt válassz, ami stabilan áll, nem billeg. A sima felületű, laposabb tököket könnyebb faragni és mintát is könnyebben vágsz bele. Mielőtt nekikezdenél, a tököt tisztítsd meg, töröld át nedves kendővel.

2. lépés

Kezdőként egyszerűbb, ha a tököt kifested. Ezzel a módszerrel tuti, hogy nem vágod meg magad, egyszerűen csak kiéled a kreativitásod. Feldobhatod a tököt különböző matricákkal, papírból kivágott mintákkal is. Így is nagyon látványos lesz a végeredmény. Az így készül töklámpás hátránya, hogy nem tudsz bele mécsest tenni, de dekorációnak tökéletes, ne aggódj!

3. lépés

Ha bátrabb vagy, rögtön kezdhetsz faragással is. Ha megvan a tök, letisztítottad, vágd le a tetejét. Egyszerűen vágd körbe egy éles késsel, akár egyenesen, akár cikkcakkban. (Mivel egyenes vonalakat könnyebb faragni, mint íveseket, először érdemes olyan mintákat választani, amik csak egyenes vonalakból állnak.) Távolítsd el a belét egy kanállal. Ha a tök húsának nagy részét is eltávolítod, vékonyabb marad a fala, és könnyebben tudod majd faragni.

4. lépés

Rajzold rá a mintákat a tökre egy filctollal, vagy ha sablont használsz, tűzd rá néhány gombostűvel a papírt. A faragáshoz válassz egy hegyes, vékony pengéjű, éles kést, amit mindig merőlegesen tarts a tökre és a kivágott darabokat belülről told kifelé. Innentől csak a fantáziád és az ügyességed szabhat határokat!

5. lépés

Tegyél mécsest a tök belsejébe, ügyelve, hogy a láng ne érjen hozzá a tök húsához. A kész töklámpást Halloween éjszakáján, október 31-én este tedd ki az ablakba vagy az ajtód elé.

Halloweeni ételek

Süteményből szinte mindegy, mit kerül a tányérra, a lényeg a dísztésen van: egy-két ijesztő motívum krémből, habból, marcipánból, és máris kész a tökéletes halloweeni édesség. Amerikában nagyon népszerű a karamellbe mártott alma, és a Candy Corn, ami egy cukorból, kukoricaszirupból és cukrászviaszból készült édesség, kimondottan Halloweenre. Ezen kívül természetesen a sütőtökös finomságok is nagyon népszerűek, mint ahogy a többi őszi zöldségnek és gyümölcsnek is fontos szerep jut a halloweeni asztalon. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss