A dunai halászlé elkészítéséhez a konyhakész pontyszeleteket kifilézzük és besózzuk.
A megtisztított hagymákat apróbb kockákra vágjuk, majd 3-4 literes fazékba (nyáron bográcsba) tesszük.
A halcsontokat a hagymára tesszük és felöntjük vízzel. Amikor forrni kezd, beletesszük a halászlékockákat és a mirelit halsürítményt, és enyhén megsózzuk. Adhatunk hozzá 1-2 filézett haldarabot is. Felforraljuk és 10-15 percig lassú forralással főzzük.
A halcsontokat eltávolítjuk, a lét turmixoljuk, majd ismét a fazékba öntjük és amikor felforrt, beletesszük a halfiléket, a szárított fűszerpaprikákat, az ikrát, a paradicsompürét és a pirospaprikát. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és készre főzzük.
Közben a gyufatésztát forrásban lévő sós vízben kifőzzük a csomagoláson olvasható útmutatás szerint. Ezután leszűrjük, lecsepegtetjük, és tálalásig melegen tartjuk. A halászlét a kifőtt gyufatésztával tálaljuk.