Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Halak a grillen

Halfogyasztásunk ugyan még mindig messze elmarad az európai átlagtól, de az utóbbi időben - ha lassan is, de - évről évre növekszik. Ehhez a karácsonyi hal és a konzervek fogyasztása mellett a nyári szezonban készített grillezett halak is hozzájárulnak.

A halak grillezése sokban eltér a húsok grillezésétől, de néhány alapvető szabály figyelembevételével könnyen a grill hal készítésének mesterei lehetünk.

A halakat sokféle módon elkészíthetjük a grillen. Süthetünk egyben kisebb és nagyobb halakat, a hal húsát grillezhetjük bőrén, használhatunk filét, süthetünk halszeleteket, s fóliába rejtve is elkészíthetjük a halat.

Grillezésre nagyon alkalmas többek között az afrikai harcsa, a naphal, a keszeg, a makréla, a pisztráng, a durbincs, a busa, a tonhal, a kardhal, a harcsa, a tőkehal, a ponty, a csuka, a lazac is, s akkor még nem is beszéltünk a különféle tengeri herkentyűkről.

Egyben sült halak

Az egyben sütött hal esetén a kizsigerelt, pikkelyeitől megszabadított példányt beirdaljuk, hasüregét a megálmodott ízvilágnak megfelelően megtöltjük, majd rövid idő alatt megsütjük. A hal grillezésénél ugyanis mindig szem előtt kell tartani, hogy viszonylag gyorsan átpárolódik, így nem szabad sokáig a tűzön hagyni, mert akkor kiszárad.

Mivel a legtöbb hal húsa meglehetősen omlós, és a bőre hajlamos rátapadni a rácsra, ezért célszerű úgynevezett halsütő rácsot venni. A halsütő egy olyan szerkezet, amely közrefogja a halat, segítségével könnyen egyben tarthatjuk, és a tűzön történő forgatása, mozgatása sem okoz gondot. Mivel a hal könnyen rátapad a rácsra, ezért használat előtt a halsütőt is alaposan kenjük meg olajjal vagy vajjal.

Az egyben sütött halak közül a legkönnyebben a fél kilogramm környéki halakkal van dolgunk. Az egyben sütött halat könnyedén ízesíthetjük úgy, hogy a hasüregébe friss fűszernövényeket, citrusféléket teszünk, szárított fűszerekkel, fűszervajjal is bekenhetjük, vagy akár egy kis szalonnát is tehetünk bele.

Halfilék, szeletek a grillrácson

Ha nem szeretnénk egy egész halat elkészíteni, akkor választhatjuk a bőrén sütött halszeleteket is. Ez a módszer a létező legegyszerűbb, hiszen semmi más dolgunk nincs, mint a rácsra ráfektetni a hal olajjal alaposan bekent bőrös oldalát, s hagyni, hogy a hal szépen átpárolódjon. Forgatni nem kell, csupán annyit érdemes megtenni, hogy a halhúst valamilyen fűszerrel megszórjuk, vagy páccal megkenjük, amíg a hő hatására tökéletesen megpárolódik.

A halat filézve is rácsra tehetjük, de mivel ilyenkor már nincs csont és szálka, ami megtartsa a húst, feltétlen használjunk valamilyen halrácsot, esetleg grilltálcát, vagy tegyük fóliába a húst. A fóliát vajjal vagy olajjal kikenve használjuk, vagy tehetünk bele sütőpapírt vagy akár szőlőlevelet, netán banánlevelet is, hogy ne ragadjon bele a hal. A fóliába tekert hal mellé fűszereken kívül zöldségeket is tehetünk, de arra figyeljünk, hogy a batyuban nagyjából minden egyszerre legyen kész.

A halfilénél érdemes bepácolni a húst, amivel könnyedén és teljes körűen ízesíthetjük a sütésre váró darabokat. A pácolás persze nem csak erre szolgál. Az egyben sütött halszeletek esetében például a megfelelő zsiradék hozzáadásának is jó módja lehet a pácolás. Míg a lazacszeletek nem igénylik az extra mennyiségű zsiradékot, például a tonhal vagy a kardhal esetében nem árt olajos pácot alkalmazni a hús sütése előtt.

A húsimádók számára javasolt a tonhalból készített steak, amely vetekszik a klasszikus steakekkel. Az egyben sütött halszeleteknél a zsiradék mellett nagyon fontos szempont, hogy milyen vastagságú a szelet, így ha igazán jó steakre vágyunk, akkor másfél centiméter körüli vastagságúra érdemes vágni a hal húsát.

Grill köret a hal mellé

A hal mellé tökéletes köret a zöldség. A zöldséget adhatjuk saláta formájában, vagy ugyanúgy grillezve, mint a halat. A batyuban együtt készülhet a köret a hallal, de ha elég nagy a grillező felületünk, akkor a rácson is könnyedén egy időben sülhet a hal és a körete.

Tengeri kincsek

A halak mellett a különféle tengeri herkentyűket is grillre rakhatjuk. Ha apró vegyes herkentyűkkel van dolgunk, akkor a legjobb és legegyszerűbb megoldás, ha az egészet hagyjuk egy éjszakán át pácolódni - amire például ideális a fokhagymás olaj alapú pác -, majd lecsöpögtetve grilltálcán sütjük át. Így nem szárad ki, kellően fűszeres lesz, a grilltálcának hála nem potyog le a rácsok között, nem ég meg és nem sül rá a rácsra.

Ha nagyobb rákokkal van dolgunk, akkor a páncéljától megszabadított, kierezett rákot nem csak grilltálcán készíthetjük el, hanem pálcára, nyársra fűzve is. A rákokat nem csak olajban pácolhatjuk, hanem akár baconbe csavarva is megsüthetjük. A rákok mellett nagyon jól grillezhető a kalamári, azaz a tintahal, a fésűkagyló, illetve más kagylók is, amelyeket akár a héjukban hagyva is megsüthetünk. A kagyló héja jó indikátor is, a kisebb kagylókat pont addig kell sütni, amíg a korábban már picit szétnyitott kagylóhéjak teljesen szétnyílnak.

Bőrén sült lazacszeletek

Hozzávalók:
1 kg bőrös lazacfilé
1 fej vöröshagyma
1 citrom leve
olívaolaj

frissen őrölt feketebors

Elkészítés: A hagymát vékony karikákra vágom. A lazacot kétujjnyi szeletekre vágom, egy tálba rendezem, megszórom a hagymakarikákkal. Az olajhoz hozzáadom a citromlevet, és a halat meglocsolom vele. A tálat lefedem, s egy éjszakára a hűtőbe teszem.
A marinádból kiszedett halat lecsöpögtetem, majd a tiszta grillrácsra helyezem, s hagyom, hogy átpárolódjon. Tálaláskor sózom, borsozom.

Szalonnás durbincs

Hozzávalók:
4 kisebb durbincs (50-70 dkg)
10 dkg zsírszalonna
1 szál friss oregano

frissen őrölt feketebors
1 lime

Elkészítés: A durbincsot megpucolom, uszonyait levágom, kizsigerelem, majd mindkét oldalát beirdalom egészen a csontig. A szalonnát vékony csíkokra vágom. A hal hasüregébe egy szál friss oreganót teszek, az oldalvágatokba szalonnacsíkokat nyomkodok.
A halakat a halsütő rács közé fogom, majd 6-8 percet sütöm oldalanként. Tálaláskor a halat sózom, borsozom, és kevés lime lével meglocsolom.

Halak grillen és bográcsban >>>

Mindenféle grill-receptek >>>

Minden, amit a grillezésről tudni érdemes >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss