Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Milyen halat ne egyek a diéta alatt? A dietetikus válaszol!

Milyen hal fogyasztása nem ajánlott a diéta alatt? Erre a kérdésre adott választ Somogyi-Kovács Anita, a Mindmegette dietetikus szakértője.

Nagyon szeretem a halat. Melyek azok a fajták, amelyek fogyasztása nem ajánlott a fogyókúra alatt? És melyek a legjobbak táplálkozási szempontból? És miért egészséges a hal? 

Minden fajta hal fogyasztása ajánlott, akár az egészséges táplálkozásról, akár a testsúlycsökkentésről van szó. A lényeg az elkészítési módban és a mennyiségben rejlik. Mivel a halhús igen könnyen emészthető és magas a fehérjetartalma, bárki számára (aki nem allergiás rá!) megfelelő. A zsír mennyisége attól függ, hogy az édesvízi vagy a tengeri hal tenyésztett vagy vadon fogott típusát szeretnénk elkészíteni. A tenyésztett halak mindig zsírosabbak, mint vadon élő társiak. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy koleszterint is tartalmaznak - 40-90 mg/ 100 grammban - adott haltól függően.  

Zsírosabb halak: ponty, harcsa, tonhal, makréla, lazac, hering, szárazabb húsú  fehér busa, amur, süllő, tőkehal, heck. A halolaj kisebb-nagyobb mértékben tartalmaz omega-3 zsírsavakat, melyek élettani szempontból rendkívül jelentősek.  A halhúsnak elsősorban az A- és D-, B1- és B2-vitamintartalma, az  ásványi anyagok szempontjából pedig vas-, szelén-, cink-, és jódtartalma jelentős.

Elkészítéskor törekedjünk a zsiradék nélküli elkészítési módokra, de fűszert, zöldségféléket bátran használjunk!

Halas receptek >>> 
A dietetikus válaszol >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss