Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hajtogatott sajtos pogácsa egyszerűen

85 perc
rafinált
átlagos
4 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hajtogatott pogácsához először az élesztőt belemorzsoljuk a langyos, cukorral elkevert tejhez és megvárjuk, hogy felfusson.
  2. Ha jól megnőtt a térfogata, hozzáadjuk az átszitált liszthez. Mehet bele a vaj, a tejföl, a tojássárgája, a só és a reszelt sajt fele. Alaposan összegyúrjuk. Ha a tészta túl kemény lenne, akkor adhatunk még hozzá kevés tejfölt. Amennyiben nagyon lágynak ítéljük, óvatosan megszórhatjuk liszttel. A gombóccá gyúrt tésztát 30 percig pihentetjük.
  3. Lisztezett felületen kinyújtuk kb. 1 centi vastagra, és összehajtogatjuk: képzeletben elosztjuk a tésztát három vízszintes sávra. A felsőt a közepére, lefelé hajtjuk, az alsót pedig alulról felfelé ráigazítjuk. Majd balról és jobbról is középre hajtogatjuk. Így is pihentetjük a tésztát 20 percig.
  4. Megismételjük a nyújtást és a hajtogatást, és megint pihentetjük 20 percig a tésztát.
  5. Lisztezett felületen kinyújtuk a tésztát, tetszőleges méretű kiszúróval formára szaggatjuk.  A pogácsák tetejét átkenjük a felvert tojással, és megszórjuk a maradék reszelt sajttal.
  6. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és még 10 percig pihentetjük. 
  7.  Ezt követően 190 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss