Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hajhullás helytelen táplálkozás miatt?

Napjainkban a hajvesztés egyre több embert érintő probléma, melynek hátterében számos ok húzódhat meg. A genetikai adottságok (eleve érzékeny hajhagymák), nőknél a hormonális egyensúly felborulása, férfiaknál a magas tesztoszteron szint okozta változások a szervezetben, továbbá különböző betegségek (pajzsmirigy betegségek, mellékvese túlműködés) is lehetnek a hajhullás előidézői.

A hajvesztés okai gyakran összetett folyamatokban keresendőek, a helytelen életmód és a nem megfelelő táplálékbevitel azonban az egyik leggyakrabban előforduló tényező, mely a hajállomány megritkulásáért felelős.

Testünk megfelelő működéséhez, illetve anyagcseréjéhez elengedhetetlenül szükséges egyes ásványi anyagok és nyomelemek megléte. A helytelen táplálkozás (például túlzott só- és cukorfogyasztás, egyoldalú táplálékbevitel), a tápanyagban szegény vagy éppen rossz minőségű alapanyagokból készült ételek elfogyasztása, a drasztikus fogyókúra, valamint a rendszertelen étkezés vagy a rohanó életmódból adódó gyors evés egyaránt megterhelő a gyomorra és az egész szervezetre nézve.

Melyek az egészséges hajhoz nélkülözhetetlen vitaminok és ásványi anyagok?

Hajunk egészségéhez leginkább a vas, a cink, a szelén, a folsav, a biotin, valamint az A, D, E és B vitaminok járulnak hozzá.  A vas a sejtek megfelelő oxigénellátását segíti elő, a cink a hajhagymák szerkezeti fejlődésében játszik fontos szerepet, a szelén antioxidánsként gátolja a szervezetben a gyulladásos folyamatok kialakulását, a folsav pedig részt vesz a vérképzésben. A vitaminokat tekintve az A vitamin a hajnövekedés megfelelő mértékéhez járul hozzá, a D vitamin a hajhagymák növekedési ciklusaiban játszik fontos szerepet, az E vitamin erőteljes antioxidáns, a B vitaminok közül pedig a B5 és a B12 fajták nélkülözhetetlenek a haj egészségéhez.

Fontos, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás jegyében az összes szükséges ásványi anyagból, nyomelemből és vitaminból kellő mennyiséget vegyünk magunkhoz.

A vashiány az egyik leggyakrabban előforduló tápanyaghiány, ami nem csak vérszegénységet, de hajhullást is okozhat. A megfelelő vasszükséglet fedezéséhez olyan vasban gazdag ételeket ajánlott fogyasztani, mint a bárányhús, a máj, a mogyoró, a búzakorpa, a tökmag, a szezámmag, a különböző hüvelyesek, továbbá a lenmag, a pisztácia és a tojás.

További információért és a cikk folytatásáért látogasson el a HIMG Hajbeültetési Klinika weboldalára.

Ezek is érdekelhetnek

Friss