Az átöblített hajdinát hideg vízben 3-4 órán keresztül áztatjuk.
Felorrósítjuk az olajat, és megpirítjuk rajta a megtisztított, falatnyi darabokra vágott gyökérzöldségeket. Hozzáadjuk a meghámozott, felaprított vörös- és fokhagymát, majd pirítsuk együtt további néhány percig. Megsózzuk a keveréket, azután lehúzzuk meghintjük pirospaprikával, és elkeverjük. Visszatesszük a tűzre, hozzáadunk 5 dl vizet, továbbá a babérlevelet, és pirítjuk-pároljuk a zöldséges keveréket addig, amíg az összes folyadék el nem párolog.
Felöntjük 1,5 l vízzel, hozzáadjuk a kimagozott, felkockázott paprikát, a megtisztított, felszeletelt gombafejekkel együtt, felforraljuk, azután közepes lángon 5 percig főzzük.
A leveshez keverjük a leszűrt hajdinát, és további 15 percig főzzük. A zöldfűszerek lecsipkedett, felaprított leveleivel megszórva tálaljuk.