Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hájas tészta

65 perc
rafinált
átlagos
6 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej
  • Diófélék

Elkészítés

  1. A hájas tészta elkészítéséhez a hájat 10 dkg liszttel összegyúrjuk, és hideg helyre tesszük. A maradék liszthez hozzáadjuk a tejfölt, a rumot, a tojást, egy csipet sót, egy kis hájat (diónyit) és annyi ecetes langyos vizet teszünk bele, amivel rétestészta keménységűre dagasztjuk, úgy hogy hólyagos legyen a tészta. A tésztát ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk téglalap alakúra.
  2. A tésztát ötször hajtogatjuk, így a hájat 5 részre osztjuk. Minden alkalommal rákenünk a tésztára egy adag hájat, aztán hajtogatjuk, és pihentetjük. A hajtogatás fontos, hogy mindig ugyanúgy történjen, csak így fog szépen kinyílni a leveles tészta.
  3. Először balról a tészta feléig hajtjuk a tészta egyik szélét, majd ráhajtjuk a jobb felét. Ezután  alulról hajtjuk fel a közepéig, végül ráhajtjuk a tetejét.
  4. Ezután letakarjuk és hideg helyen pihentetjük 20 percig. Kinyújtjuk a tésztát, és kockákra vágjuk.
  5. A töltelékhez összekeverjük a diót 10 dkg cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral és egy kevés tejjel, a mákot is összekeverjük a maradék cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral és egy kevés tejjel. Mindegyiket összemelegítjük, madj hűlni hagyjuk.
  6. Ezután mindegyik tésztára rakunk tölteléket (mákosat, diósat, lekvárt vegyesen), majd ráhajtjuk a tészta másik felét. Ne nyomjuk össze, mert akkor nem nyílik ki szépen a hájas. 
  7. Végül 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük. Ne süssük túl, csak annyira, hogy az alja már rózsaszín legyen. Ha kisültek, porcukorral megszórva tálaljuk. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss