A hájas tészta elkészítéséhez a hájat 10 dkg liszttel összegyúrjuk, és hideg helyre tesszük. A maradék liszthez hozzáadjuk a tejfölt, a rumot, a tojást, egy csipet sót, egy kis hájat (diónyit) és annyi ecetes langyos vizet teszünk bele, amivel rétestészta keménységűre dagasztjuk, úgy hogy hólyagos legyen a tészta. A tésztát ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk téglalap alakúra.
A tésztát ötször hajtogatjuk, így a hájat 5 részre osztjuk. Minden alkalommal rákenünk a tésztára egy adag hájat, aztán hajtogatjuk, és pihentetjük. A hajtogatás fontos, hogy mindig ugyanúgy történjen, csak így fog szépen kinyílni a leveles tészta.
Először balról a tészta feléig hajtjuk a tészta egyik szélét, majd ráhajtjuk a jobb felét. Ezután alulról hajtjuk fel a közepéig, végül ráhajtjuk a tetejét.
Ezután letakarjuk és hideg helyen pihentetjük 20 percig. Kinyújtjuk a tésztát, és kockákra vágjuk.
A töltelékhez összekeverjük a diót 10 dkg cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral és egy kevés tejjel, a mákot is összekeverjük a maradék cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral és egy kevés tejjel. Mindegyiket összemelegítjük, madj hűlni hagyjuk.
Ezután mindegyik tésztára rakunk tölteléket (mákosat, diósat, lekvárt vegyesen), majd ráhajtjuk a tészta másik felét. Ne nyomjuk össze, mert akkor nem nyílik ki szépen a hájas.
Végül 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük. Ne süssük túl, csak annyira, hogy az alja már rózsaszín legyen. Ha kisültek, porcukorral megszórva tálaljuk.