hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hájas sütemény

120 perc
rafinált
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 50 dkg háj
  • 5 dkg élesztő
  • 1 kg liszt
  • 5 evőkanál cukor
  • 45 szem édesítő
  • 2 dl étolaj
  • 4 dl tej
  • A töltelékhez:
  • sütésálló lekvár vagy diós, mákos töltelék
  • A kenéshez:
  • tojás

Elkészítés

Elkészítés: A hájat ledaráljuk, és kb. 30 dkg liszttel elkeverjük. Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés cukros tejben. A tej többi részét felmelegítjük, és feloldjuk benne az édesítőt és a cukrot.

A lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az étolajat, a cukros-édesítős tejet. Az így kapott tésztát bedagasztjuk, majd vékonyra nyújtjuk, és rákenjük a hájjal elkevert lisztes keveréket vékonyan, majd háromba hajtogatjuk. 20 percig pihentetjük, majd ismét kinyújtjuk, és megismételjük az előbbi hajtogatást. Figyeljünk rá hogy ugyanúgy hajtsuk a tésztát, mint korábban. Ismét 20 perc pihenő következik, majd ismét hajtogatás. Újra hagyjuk 20 percig pihenni, de most már nem hajtogatjuk, csak kinyújtjuk a tésztát, és négyszögeket vágunk belőle.

Ezeket megtöltjük lekvárral, és batyukká formáljuk, majd kikent, lisztezett sütőlapra tesszük, megkenjük tojással, és előmelegített sütőben kb. 200 fokon megsütjük.

Megjegyzés

Én nem szoktam mind a négy sarkát behajtani csak kettőt, így sokkal gusztább, mert látszik benne a töltelék is. Tölthetjük még felfőzött cukros dióval, illetve mákkal is, mert úgy is isteni finom. A képen mákos és lekváros látható. - Bernadetta

Ezek is érdekelhetnek

Friss