Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hájas sütemény gesztenyével és dióval töltve

120 perc
bonyolult
megfizethető
8 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 50 dkg sertésháj (ledarált)
  • 70 dkg liszt
  • 2 db tojássárgája
  • 2,5 dl langyos víz
  • 3 ek ecet
  • 1/2 ek só
  • 1/2 ek kristálycukor
  • A gesztenyekrémhez:
  • 1 csomag gesztenyemassza (250 g)
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg margarin (szoba hőmérsékletű)
  • rumaroma (ízlés szerint)
  • A diókrémhez:
  • 20 dkg dió (darált)
  • 10 dkg porcukor
  • 3 tojásfehérje
  • rumaroma (ízlés szerint)

Elkészítés

  1. A hájat fél órára hideg vízben áztatjuk, majd a vizet papírtörlővel leitatjuk. Utána lehártyázzuk, kisebb darabokra felvágjuk és ledaráljuk.
  2. A 25 dkg lisztbe beletesszük a ledarált hájat és az ecetet, majd jól összedolgozzuk, gyúrjuk. Hűtőbe tesszük amíg a másik tészta el nem készül.
  3. A 45 dkg lisztbe beletesszük a tojássárgákat, a sót, a cukrot és a langyos vizet, majd jól összedolgozzuk, gyúrjuk. (Egy rugalmas, lágy tésztát kapunk)
  4. Egy lisztezett, sík felületen téglalap alakúra nyújtjuk, és a hűtőből elővett, lisztes hájat a kezünkkel egyenletesen rátapicskoljuk a tetejére, majd elkezdjük hajtogatni. A kinyújtott tészta bal oldalát, a téglalap közepéig ráhajtjuk, majd erre ráhatjuk a jobb oldalát. Utána a felső részt is a  ráhajtjuk a közepéig, arra pedig a tészta alsó részét. A hajtogatott tésztát átfordítjuk úgy hogy az alsó rész kerüljön felülre. Így 10 percig pihentetjük, majd utána megint kinyújtjuk, hajtogatjuk és megint pihentetjük. Ezt háromszor megismételjük (így lesz szép leveles a tésztánk).
  5. Elkészítjük a krémeket.  A gesztenyemasszát villával szétnyomkodjuk, majd a margarinnal, a porcukorral és a rumaromával simára jól kikeverjük. A darált diót és a porcukrot összekeverjük, majd a tojásfehérje felvert kemény habjába bele keverjük és végül rumaromával ízesítjük.
  6. Negyedszerre is kinyújtjuk a tésztát, kb. 3-4 mm vastagságú téglalap alakúra, de már nem hajtogatjuk, hanem 5x5 cm-es kis kockákra felvágjuk, majd egy kiskanál tölteléket teszünk a közepére és félbe hajtjuk.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé rakosgatjuk a tésztát és előmelegített sütőben 180 fokon szép aranybarnára sütjük. Ha megsült és kihűlt, utána porcukorral jól megszórjuk. 

 

Megjegyzés

Ebből az adagból 2 nagy tepsi süteményben. - Tündi konyha

Ezek is érdekelhetnek

Friss