Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hagyományos tökös-mákos rétes

45 perc
egyszerű
átlagos

Elkészítés

  1. A megtisztított tököt félbe vágjuk, eltávolítjuk a magjait, majd a húsát legyaluljuk, és összekeverjük 1 csipet sóval és 5 dkg cukorral.15 percig pihentetjük, azután kinyomkodjuk belőle a felesleges nedvességet.
  2. Kikeverjük a tejfölt a tojással. A darált mákot összeforgatjuk a megmaradt kristály- és a vaníliás cukorral, a citrom lereszelt héjával, a tökkel, a tojásos tejföl felével, továbbá a megmosott, lecsepegtetett mazsolával.
  3. 3-4 db réteslapot meglocsolunk az olaj felével, és egymásra helyezzük őket. A tésztát óvatosan egy tiszta konyharuhára tesszük,  és az egyik hosszabbik oldalára halmozzuk a tökös töltelék 1/2-ét, majd a textília segítségével szorosan feltekerjük. Ugyanígy készítünk még egy rétest a megmaradt alapanyagokból.
  4. A süteményeket egy kiolajozott tepsibe rakjuk, megkenjük meg a tetejüket a maradék tojásos tejföllel, és 30 perc alatt aranyszínűre sütjük őket a 150 fokra előmelegített sütőben. Felszeletelve, egy kevés porcukorral meghitve tálaljuk.
Még ropogósabbak lesznek a rétesek, ha a sütési idő lejárta után kinyitja a sütő ajtaját, és a készülékben pihenteti a süteményeket 10 percig.

Ezek is érdekelhetnek

Friss