Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hagyományos szalagos fánk

90 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • csipet só
  • 1 evőkanál rum
  • 8 dkg margarin
  • 2 db tojássárga
  • 1 marék cukor
  • olaj a sütéshez
  • A tálaláskor:
  • sárgabaracklekvár vagy meggydzsem
  • porcukor

Elkészítés

Elkészítés: A cukrot a tejbe szórjuk, langyosra melegítjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Ha felfutott, hozzáadjuk a lisztet, a csipet sót, a rumot, a tojások sárgáját. Elkezdjük dagasztani, közben apránként adagoljuk hozzá a felolvasztott margarint, amibe 1 teáskanál étolajat is teszünk. Addig dagasztjuk, amíg elválik a kezünktől. Közepesen lágy tésztát kapunk. Meglisztezzük a tetejét, letakarjuk egy konyharuhával, 30 percig kelesztjük.

A megkelt tésztát kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Ismét letakarjuk, és 20 percig kelesztjük.

Nem túl forró olajban (kb. 170 fok) az egyik oldalát fedő alatt sütjük, majd megfordítva, a másikat fedő nélkül - szép pirosra. Papírtörlőre kiszedjük, lecsepegtetjük.

Még forrón megtöltjük a fánkok közepét sárgabaracklekvárral vagy meggydzsemmel, megszórjuk porcukorral, és azonnal tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss