Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hagyományos szabolcsi töltött káposzta

> 90 perc
bonyolult
költséges
6 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A káposztát egy fazékba tesszük, felöntjük vízzel, majd kis lángon, forrástól számítva kb. 10 percig főzzük. Ekkor óvatosan kivesszük, és hideg vízbe tesszük, hogy minél előbb lehűljön. Ezután leveleire szedjük, majd a középső, vastag, eres részét kivágjuk.
  2. A hagymát apróra vágjuk, hozzáadjuk a felhevített olajhoz, és pár perc alatt üvegesre pároljuk. Ezután levesszük a tűzről.
  3. A darált húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk a pirospaprikát, a rizst, ízlés szerint sót és őrölt borsot, és alaposan összekeverjük. Ezután az elkészült töltelékkel megtöltjük az előkészített káposztaleveleket.
  4. A savanyú káposztát kissé kinyomkodjuk, hogy ne legyen nagyon savanyú, átmossuk, majd felvágjuk. A füstölt tarját nagyobb kockákra, a kolbászt karikára vágjuk.
  5. Egy tepsibe (vagy nagyobb lábasba) beletesszük a felkockázott tarját, majd ráterítjük a savanyú káposztát. Ezután megszórjuk a kolbászkarikákkal, ráhelyezzük  a megtöltött káposztát. (én kicsi mélyedéseket csináltam a savanyú káposztába, és abba helyeztem bele a tölteléket)
  6. A sűrített paradicsomot simára keverjük a vízzel, majd a káposztára öntjük (lepje el). Ezután fóliával lefedjük a tepsit, mielőtt a sütőbe helyeznénk.
  7. 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük és kb. 90 perc alatt készre pároljuk. Mire a töltelék, a káposzta és a füstölt húsok puhára főnek, a leve nagy része elpárolog, és kissé besűrűsödik.
  8. Tálaláskor tányérra helyezzük a tölteléket, mellékanalazzuk a savanyú káposztát a füstölt tarjával és a kolbásszal.

    Még több töltött káposzta >>> 

    Magyaros ételek >>> 

    Káposztás finomságok >>> 

    Sertéshúsos fogások >>> 

Megjegyzés

Karácsonykor elmaradhatatlan nálunk a töltött káposzta. Csak összeállítom, a többi pedig már a sütő dolga. Egyszerű, és finom. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss