Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hagyományos lakodalmas sütemények

A jó házisütemények sose mennek ki a divatból, és minden ünnepi alkalom fényét emelik. Akár hivatalosak vagyunk a lagzira, akár a sajátunkat készüljük megülni, jól jöhetnek a régi, bevált receptek. Olvasóink lakodalmi tapasztalataiból válogattunk.

Mit süssünk, ha a nagy napra készülünk? A mi kedves olvasóink ezt beszélték meg a fórumon.

Lakodalomnál fontos szempont, hogy az emberek sokat isznak, ezért nem árt sok sóssal, sörkorcsolyával készülni. Külön jól jönnek azok a sütemények is, amik egy, vagy akár több nappal korábban elkészíthetők, marad így is elég tennivaló az utolsó pillanatokra. A töltendő süteményeknél, különösen ha krém kerül bele, a lapokat elkészíthetjük előre, és elég, ha csak az utolsó pillanatban fejezzük be. A sütést a „száraz”, legtovább elálló süteményekkel kezdjük.

Érdemes odafigyelni a rendelkezésre álló hűtők kapacitására. Ne ott derüljön ki, hogy a tejszínes cukrászcsodának nincs hely a nyári hőségben. Ha szervezőként rokonok segítségét kérjük – és bátran tegyük! – adjunk támpontot, milyen sütemény jönne jól. Néhol – különösen faluhelyen – fogadott asszonyokra bízzák a feladatok egy részét, ami sok terhet vehet le a vendéglátók válláról.

Számíthatunk arra is, hogy a meghívottak sem jönnek üres kézzel. Sőt, nem is mennek azzal: legtöbb helyen szokás csomagolni „útravalót” alufóliába, műanyag dobozkába süteményekből, húsokból (ami megmaradt). Ezt búcsúzáskor kapja a távozó vendég.

Mégis, mennyi az annyi? Azt mondják, 5-7 fajta édes süteménnyel érdemes készülni, személyenként négy-öt szelettel. Alapszabály, hogy ismeretlen receptet mindig próbáljunk ki fontos alkalmak előtt, de hát ez nem is olyan hálátlan feladat...


Lakodalomba való sütemények fórumozóinktól:

Mini citromos tekercs

Hozzávalók: 4 tojás sárgája, 5 dkg cukor, 3 tojás fehérje, 6 dkg liszt.
A krémhez: 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 2 tojás sárgája, 2 citrom leve, 1/2 citrom reszelt héja.

Elkészítés:
A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a két tojás sárgáját, cukrot, citromlevet, citromhéjat. Forráspontig felhevítjük, hagyjuk kihűlni.
A cukor felét a tojások sárgájával habosra keverjük. A tojások fehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük, belekeverjük a tojássárga-masszába. Végül óvatosan beleforgatjuk a lisztet.
Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, vékonyan felkenjük rá a tésztát. Előmelegített sütőben 220 fokon 8-10 percig sütjük. Ha kész, nedves konyharuhával letakarjuk, kihűtjük. A sütőpapírt lehúzzuk, megkenjük a krémmel, 12 szeletre vágjuk, és feltekerjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.
12 mini tekercset kapunk, lagzihoz ezek még félbevághatók.

Diós holdak

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 25 dkg margarin, 20 dkg cukor, 6 tojás, fél csomag sütőpor, durvára vágott dió, esetleg vaníliás cukor.

Elkészítés:
25 dkg margarint 20 dkg cukorral habosra keverünk, majd egyenként a robotgép legmagasabb fokozatánál 6 db tojást ütünk bele.
25 dkg lisztben elvegyítünk fél csomag sütőport, ezt az előző masszába kanalanként adagolva belekeverjük. Esetleg vaníliás cukorral is lehet ízesíteni.
A tepsibe simítjuk a tésztát, durvára vágott dióval szórjuk meg, és előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük 180 fokon.
A kihűlt tésztából pohárral hold alakokat szaggatunk.

Vendégváró

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 10 dkg margarin, 2 tojás, 1/2 cs sütőpor, 2 dkg kakaó, kevés tej, 1 csomag babapiskóta, 1/2 dl rum, 1 dl feketekávé mártogatni, tetejére csokimáz (pl.: tortabevonó).
Krém: 5 dl tej, 3 evőkanál liszt, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 csomag vaníliáscukor.

Elkészítés:
30 dkg lisztet, 8 dkg cukrot, 10 dkg margarint, 2 tojást, 1/2 cs sütőport, 2 dkg kakaót kevés tejjel összegyúrunk és 2 lapot sütünk belőle egy nagy gáztepsi hátulján.
A krémhez 5 dl tejben 3 evőkanál lisztet sűrűre főzünk. 20 dkg vajat, 20 dkg porcukorral, 2 csomag vaníliáscukorral kikavarunk és a hideg péphez adjuk. Az alsó lapot megkenjük a krém felével. Erre rásorjázzuk a rumos kávéban jól megfürdetett babapiskótákat. A krém másik felét erre kenjük, a második lappal befedjük, kissé megnyomjuk. Tetejét csokimázzal bevonjuk. A babapiskótákra merőlegesen szeleteljük, ha megpuhult.

Az igazi kókuszos kocka

Hozzávalók: 25 dkg cukor, 5 dkg zsír, 2 egész tojás, 3 evőkanál méz, 28 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1,5 dl tej.
A mázhoz: 28 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 5 dkg kakaó, 1/2 dl rum.
20 dkg kókuszreszelék a forgatáshoz.

Mackó

Hozzávalók: 5 tojás, 5 evőkanál víz, 10 evőkanálk cukor, 8 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaó, 1/2 csomag sütőpor.
Krém: 15 dkg darált dió, 2,5 dl tej, 15 dkg vaj, 15 dkg porcukor.

A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadunk öt evőkanál vizet. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, a liszttel elvegyítjük a kakaót, sütőport, és apránként összekeverjük a tojássárgás masszával. Sütőpapírral bélelt nagy tepsiben sütjük tűpróbáig. A papírt még meleg állapotban óvatosan lehúzzuk róla.
A darált diót a tejben felfőzzük, majd kihűtve hozzáadjuk a habosra kevert 15 dkg vajhoz és 15 dkg porcukorhoz. A kihűlt tésztára egyenletesen rákenjük.
Hűtőben kissé dermesztjük, csokimázzal vonjuk be. (Vigyázat, nem lehet túl meleg!) Keskeny, hosszúkás szeletekre vágjuk.

Hókocka

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 7 dkg margarin, 3 evőkanál cukor, 1 tojás sárgája, 1/2 csomag szalalkáli (1 dkg), kevés tej.
Krém: 1 csomag vaníliás pudingpor, 2 evőkanál liszt, 25 dkg margarin, 1/2 liter tej, 15 dkg porcukor.

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, három lapot sütünk belőlük egy nagy gáztepsi hátoldalán.
A pudingport a liszttel elkeverjük, majd folyamatosan keverve hozzáadjuk a tejet. Kis lángon felfőzzük vigyázva, nehogy leégjen. Ha kihűlt, apránként hozzákeverjük az előzőleg porcukorral habosra kikevert margarint és egy evőkanál rumot.
A krémmel megtöltjük a lapokat, de csak másnap szeleteljük apró kockákra, mert puhulnia kell.
Porcukorral megszórjuk a tetejét.

Meggyes muffin

Hozzávalók: 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 30 dkg liszt, 30 dkg meggy, 5 tojás, 1 teáskanál szódabikarbóna, csipet só, 1 citrom reszelt héja.

A meggyet megmossuk, kimagozzuk, lecsepegtetjük. A lisztből elveszünk 2 evőkanállal és a gyümölcsöt meghintjük vele. A margarint a porcukorral habosra keverjük, a reszelt citromhéjat és egyenként a tojásokat is hozzáadjuk. A sóval, szódabikarbónával összevegyített lisztet beledolgozzuk, végül a lisztes gyümölcsöket is. A tésztát muffin formákba kanalazzuk (2/3 részig) és közepes hőmérsékletű sütőben 15 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, porcukorral mintásan megszórhatjuk.

Iparoskör sajtos pogácsája

Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, kevés tej, 4 egész tojás+még egy a tetejére kenni, 2 dl tejföl, 30 dkg reszelt sajt, másfél teáskanál só, 40 dkg zsír (vagy 40 dkg margarin + 1 púpos evőkanál zsír).

A zsiradékot a liszttel elmorzsoljuk, megsózzuk. Kevés tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Négy egész tojást a tejföllel jól összekeverünk, ezekből lágy tésztát gyúrunk. A reszelt sajtból 25 dkg-ot a tésztába teszünk úgy, hogy kinyújtjuk, rászórjuk, a két szélét a közepére behajtjuk, megint szórunk, így szépen becsomagoljuk. Duplájára kelesztjük. Deszkán 2 cm vastagra kinyújtjuk, megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a maradék sajttal. Nagyobb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, kicsit kelni hagyjuk (10-15 perc ). Jó forró sütőben sütjük.

Sajtos rudak kedvemre

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 teáskanál só, 2 teáskanál ecet, 25 dkg margarin, 10 dkg vaj, 1 egész tojás + 1 felverve a tészta tetejét megkenni, 20 dkg reszelt sajt (2/3 rész a tésztába, maradék a tetejére), 1 pohár tejföl.

Elkészítés:
Este a hozzávalókat jól összegyúrjuk, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk. A villával felvert tojást rákenjük a tészta tetejére, megszórjuk a maradék reszelt sajttal. A deszkán hagyjuk reggelig pihenni. Nem takarjuk le!
Reggel derelyemetszővel 1 cm széles 7-8 cm hosszú rudacskákra vágjuk, kikent tepsiben előmelegített, 200 fokos sütőben szép rózsaszínes sárgára sütjük.


További múlhatatlan örökzöldek:

Hagyományos édes sütik:

Sósak:


Kapcsolódó írások:

Édes aprósütemény-válogatás >>>
Sós aprósütemény-válogatás >>>

Esküvői menüajánlatok >>>
Mirza esküvője >>>

Esküvői rovatunk a Nanán >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss