A házi kenyér elkészítéséhez nagyobb edénybe öntjük az előzőleg átszitált lisztet. Kézzel elkeverjük benne a cukrot és a sót.
Az élesztőt elkeverjük egy bögrében 2 dl langyos vízzel. Amint feloldódik, ráöntjük az előkészített lisztre, majd hozzáöntünk még kb. 4-5 dl langyos vizet. Ezu hozzáadjuk az olajat is.
Először elkezdjük kézzel kevergetni a tésztát, összedolgozzuk a hozzávalókat. Ekkor még nagyon ragacsos a tészta. Amikor egyenletesen elkeveredtek az anyagok, kevés liszttel leválasztjuk az edény faláról és a kezünkről a ráragadt tésztát, és elkezdjük gyúrni.
A gyúrást egyenletes mozdulatokkal kell végezni, kis cipót formálva, amit egy-két gyúró mozdulat után mindig elfordítunk negyed fordulattal. Közben szükség szerint lisztezhető, hogy ne ragadjon túlságosan, a liszt minőségétől függően akár 10-20 dkg is belemehet még a gyúráskor.
10-12 perc dagasztás után a tészta nagyjából egyenletessé válik, nem lesznek benne csomók. Az élesztő elkezd már dolgozni, és ennyi idő alatt a liszt rostjai is fellazulnak (15 percnél tovább nem érdemes gyúrni a tésztát).
Az elkészült cipót az edényben hagyjuk, leborítjuk tiszta konyharuhával, meleg, huzattól védett helyre tesszük, és bebugyoláljuk egy plédbe. 2 órán át hagyjuk kelni.
A 2 óra elteltével a tésztát ismét átgyúrjuk pár határozott, de könnyed mozdulattal. Ezután a cipó közel akkora méretű lesz, mint kelesztés előtt, de így az élesztő tovább tud dolgozni. A cipót letakarva hagyjuk újabb 1 órán át kelni.
Ha letelt a kelesztési idő újra könnyed mozdulatokkal átgyúrjuk. Az átgyúrt, formára igazított cipót sütőlap közepére helyezzük. A cipóra ráborítjuk az enyhén benedvesített konyharuhát, lefedjük a dagasztó edénnyel, és mindenestül újra beburkoljuk a plédbe.
Az utolsó kelesztés kb. 25-35 percig tart. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Előkészítjük a tojást és egy éles kést, valamint ízlés szerint magvakat.
Az utolsó kelesztés után a cipót megkenjük tojással, behasogatjuk éles késsel, ízlés szerint megszórjuk magvakkal.
Betoljuk a forró sütőbe, és kb. 45-50 percig sütjük. Ha elkészült, levesszük a sütőlapról, és olyan kenyérvágó deszkára tessszük, amin tud szellőzni az alja. Amint teljesen kihűlt, szeletkre vágva kínáljuk.