Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A tökéletes dödölle titka: így készül a hagyományos vasi, zalai változat

default user icon
MME
Ahány ház, annyiféle dödölle, ráadásul hívják gancának, gánicának és cinkének is. Németh Tamás, vagyis a Firkáltember most megmutatja nektek, hogy készül az eredeti vasi, zalai dödölle.

A dödölle a magyar konyha egyik híres-nevezetes tájétele, melyet régen a szegények eledeleként tartották számon. Magyarország egész területén ismerik a dödöllét, csak épp mindehol máshogy nevezik, vagy kissé másképp készítik. A dödölle főtt krumpliból és búzalisztből gyúrt masszából készül. A zsírban lepirított gombócokat pirított szalonnával, hagymával és tejföllel tálalják.

A palócoknál és Mátra alján ganca néven ismert, Vas megyében dödölle, Zalában sok helyen a dödölle mellett krumpligánicának is hívják. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében cinke a neve. Borsodszentgyörgy településen krumpliganca néven ismert. Baranya és Somogy megyében gánicának nevezik.

Németh Tamás, Firkáltember, a füstös konyha és a barbecue fenegyereke most nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy megmutassa nektek, hogyan készül a hagyományos vas- és zala megyei, eredeti dödölle.

Hagyományos vasi, zalai dödölle

Hozzávalók:

  • 1 kg hópehely burgonya
  • 10 dkg sertészsír
  • 20 dkg vöröshagyma
  • 40 dkg liszt
  • tejföl 

NÉMETH TAMÁS 

Németh Tamás, Firkáltember, a füstös konyha és a barbecue fenegyereke. Az őszinte, szabadszájú séfet már nemcsak a Balatonon, hanem a Mindmegette.hu-n is megtaláljátok. Tamás több, mint húsz éve dolgozik a gasztronómiában, 2014-től pedig a BBQ területen alkot marandót. Firkáltember videósorozatában nem csak a faszénen grillezett ételek láttán fut össze a szánkban a nyál. Tamás olykor megmutatja nektek, hogyan készíthettek el olyan hagyományos ételeket is, mint például a dödölle.

Ezek is érdekelhetnek

Friss