Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Diós zserbó

75 perc
egyszerű
költséges
8 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk és összekeverjük egy kevés cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttajuk.
  2. A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, a tojást és a felfuttatott élesztőt. Ezután gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd a tésztát három részre elosztjuk.
  3. A darált diót a cukorral, és a vaníliás cukorral összekeverjük.
  4. Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, (v. kizsírozni, és lisztezni) majd az egyik tésztát tepsi méretűre nyújtjuk, és belehelyezzük a tepsibe.
  5. Ezután rákenjük a lekvár felét, majd megszórjuk a diós-cukros keverék felével.
  6. Ezután kinyújtjuk a második tésztát és töltelék tetejére helyezzük. Ezt a lapot megkenjük a maradék lekvárral, majd megszórjuk a maradék diós-cukros keverékkel.
  7. Végül a harmadik tésztát is kinyújtjuk, és a töltelék tetejére helyezzük. Szobahőmérsékleten kb. 1 órán át pihentetjük, majd villával több helyen megböködjük, és vékonyan lekenjük a tejjel.
  8. Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes hőmérsékleten addig sütjük, míg a teteje szép pirosra sül (kb. 30 perc). A sütőből kivéve, hagyjuk a tepsiben teljesen kihűlni.
  9. A porcukrot simára keverjük a kakaóval, az olvasztott vajjal, és az apránként hozzáadott forró vízzel (a vizet kanalanként adagoljuk hozzá, hogy egy sűrűbb, de még könnyen kenhető masszát kapjunk).
  10. A kakaós masszát a teljesen kihűlt tészta tetejére öntjük, majd egyenletesen elsimítjuk. Ezután hagyjuk hogy teljesen megdermedjen, majd ízlés szerint szeleteljük fel.

 

Zserbó (eredeti recept) >>> 

Zserbó tallér >>> 

Zserbó korongok >>> 

 

Ezek is érdekelhetnek