Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hagymaleves sajtos pirítóssal

MME MME
45 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • Kb. 60 dkg vöröshagyma
  • 5-10 dkg vaj
  • 1-2 evőkanál liszt
  • frissen őrölt feketebors
  • 1-2 kávéskanál cukor
  • 1 ágacska kakukkfű
  • 1-2 babérlevél
  • 5 dl száraz fehérbor
  • 5 dl erőleves
  • opcionálisan 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 1 evőkanál Worcestershire-szósz
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 tojás
  • A pirítóshoz:
  • formára vágott rozskenyér vagy baguette-szeletek
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg olvadós, karakteres sajt (gruyere, emmentáli, cheddar)

Elkészítés

  1. A megtisztított hagymát vékony szeletekre vágjuk, és meleg vajon elkezdjük párolni. Kicsit sózzuk, borsozzuk, meghintjük pici cukorral, és kis lángon, folyamatos kevergetés közben úgy 15 perc alatt aranysárgára, átlátszóra dinszteljük. Türelmesnek kell lenni, hogy ne pörkölődjön, ne piruljon meg.
  2. Amikor már puha, megszórjuk egy kis liszttel, összeforgatjuk, még egy percig pirítjuk, aztán apránként hozzákeverjük a húslét és a bort, beletesszük a babérlevelet és a kakukkfüvet, és még 20 percig csendesen főzzük. Ízesíthetjük szerecsendióval, ecettel, Worcestershire-szósszal. A főzés végén a babért és a kakukkfüvet kivesszük.
  3. A tojást a tejszínnel villával felverjük, és a leveshez adjuk, kevergetve, de már nem forralva.
  4. Az előre megpirított kenyérszeleteket megkenjük fokhagymával, a mély tálkákba szedett (esetleg pürésített) leves tetejére helyezzük, rápúpozzuk a reszelt sajtot, és sütőben (grillben) 3-5 perc alatt átforrósítjuk, hogy a sajt is szépen ráolvadjon.
  5. A levest a sajtos pirítósokkal tálaljuk.

Megjegyzés

A Chefparade főzőiskola receptje, köszönet érte - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss