Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A 6 legfinomabb hagymaleves

default user icon
MME
A már a római korban ismert hagymaleves a mai napig rendkívüli népszerűségnek örvend, mondhatni az étlapok sztárja! Otthon is könnyedén elkészíthetjük, ráadásul laktató és pénztárcabarát előétel, amit garantáltan mindenki szeret. Íme a 6 kedvenc receptünk!

A ma ismert és kedvelt hagymaleves alapja a 17. századi francia hagymaleves. Ennek főszereplője pedig a karamellizált hagyma. A francia szájhagyomány szerint a leves modern változatát XV. Lajos találta fel. Egyszer egy vadászatból megtérve a vadászházban csak száraz kenyeret, hagymát, pezsgőt és vajat talált. Ezekből az alapanyagokból volt kénytelen dolgozni, így született a hagymaleves. Más históriák szerint a Napkirálynak volt hasonlóan szűkös a kamrája egy vadásztúra végeztével, így ő volt a nagy feltaláló. Sőt még azt is mesélik – legalábbis az öreg Dumas –, hogy az ízekre fogékony Stanislaw király szinte könyörgött Versailles-ban a fenséges leves receptjéért. A végén az a megtiszteltetés érte, hogy könnyező szemmel figyelhette, amint a veje, XV. Lajos főszakácsa elkészítette a csodás hagymalevest.

Több mint 200 éves recept

Az Egyesült Államokban az 1803-ban megjelent A takarékos háziasszony című szakácskönyvben szerepel először a hagymaleves, de igazán kedveltté az 1960-as években vált. Arrafelé méretre vágják a tálra a kenyeret, így az teljesen befedi a levest, s így teszik be a tálakat a sütőbe pár percre. Az angolok cheddar sajttal és Worcestershire-szósszal ízesítik, plusz egy kis fokhagymával, póréhagymával is gazdagítják.

A vegetárinusok a leves elkészítéséhez használhatnak zöldséglevet, akit viszont nem köt semmi a növényekhez, az nyugodtan használjon marhahúslevest vagy egy sima csontlevet.

Következzen a 6 legjobb recept – köztük az eredeti változat!

FRANCIA HAGYMALEVES - AZ EREDETI RECEPT >>>

FRANCIA HAGYMALEVES SAJTOS PIRÍTÓSSAL >>>

FRANCIA HAGYMALEVES EGYSZERŰEN >>>

KLASSZIKUS FRANCIA HAGYMALEVES >>>

HAGYMAkrémleves egyszerűen >>>

FEHÉRBOROS HAGYMALEVES >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss