Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hagymahatározó kisokos: Melyiket mire használd?

default user icon
MME
Amellett, hogy a különböző hagymák nyersen, főve és sütve egyaránt számos étel alapanyagai, rendkívül egészségesek is.

Habár az egészségednek azzal teszel jót, ha nyersen fogyasztod, az ízlelőbimbók kényeztetésére inkább a belőle készült ételek alkalmasak. Ott van például a hagymalekvár, a rántott hagymakarika, a hagymával töltött rétes, a pácolt, illetve a sült fokhagyma, vagy a méltán népszerű hagymaleves! Lássuk, hogy a különböző hagymák milyen ízűek és milyen ételekhez melyiket érdemes választani!


Újhagyma

Zsengén, a hagymafejek kifejlődése előtt kerül ki a földből. Salátákba, vajas kenyérre szórva a legfinomabb, de a körözött ízesítésére is ez a legjobb.

Főzőhagyma

A nagy méretű, világosbarna, vagy fehér héjú zöldség kevésbé csípős, magasabb a cukortartalma. Töltve és párolva egyaránt felhasználható. Érdemes ezt választani, ha egy ételben a hagymát sokkal inkább az állaga, mint a csípős íze miatt raknánk.

Lila hagyma

Édeskés, enyhén fűszeres ízt ad az ételeknek. Nyersen salátába vagy zsíros kenyérre szórva a legfinomabb. De készíthetünk belőle lilahagyma-lekvárt is vagy csatnit, mindegyik különleges csemege!


Mogyoróhagyma

Salotta néven is árulják ezt a kisebb fejű fajtát. Enyhe íze miatt mártásokba és húsételekbe illik, de a legtöbb ételben a vöröshagyma is tökéletesen helyettesíthető vele.

Gyöngyhagyma

Általában savanyúságként kapható. Remek kiegészítője a hidegtálaknak, szendvicseknek és salátáknak. Íze édeskés, nevét pedig alakjáról kapta.

Póré

A hosszú szárú fajta nem fejleszt hagymafejet. Enyhe ízű változatából krémleves készülhet, sajttal és sonkával csőben sütve pedig főétel is lehet.

Fokhagyma

Az átható illatú, erős ízű fokhagyma többek között a sült húsok, halak és főtt ételek elengedhetetlen hozzávalója. A magyar konyhában is nagy divatja van, de más nemzetek is előszeretettel használják. 

Vöröshagyma

A magyar konyha egyik fő ízesítője közepesen erős ízű, ez a legelterjedtebb, hazánkban ezt termesztjük és fogyasztjuk leggyakrabban.

Miért sírunk tőle?

A vöröshagymában lévő egyik vegyület a zöldség felvágásakor a levegőbe kerül, majd vízzel érintkezve – ami a szemben is megtalálható – savvá alakul, és irritációt okoz. Amennyiben aprítás előtt behűtöd a gumót, szeleteléskor lassabban engedi ki magából ezt a bizonyos anyagot.

Ezek is érdekelhetnek

Friss