Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hagyd sütögetni a gyereket is!

Vége a hajnali ébresztőnek, a reggeli rohanásnak. Van idő biciklire pattanni, strandolni, és nem kell mindig korán lefeküdni. Néhány hétre száműzöttek lesznek a tankönyvek, a füzetek. Ez a paradicsom… vagyis inkább a nyári szünet!

Ez az időszak nemcsak gyerekeink életritmusát változtatja meg, de ugye a miénket is. Jó, ha előre felkészülsz, és néhány egészséges, tápláló falatot hagysz csemetédre a konyhában.

Reggeli energia

Az ideális az lenne, ha a család együtt ülhetne a reggelizőasztalhoz, de ez csak ritkán kivitelezhető. Ha gyermekedet egyedül kell otthon hagynod, és úgy érzed, még nem tud kellőképpen gondoskodni magáról, készíts neki néhány szendvicset. Ne ragadj le a felvágottaknál, tehetsz a pékáruba fűszeres túró- és vajkrémeket, összemixelhetsz finom zöldségeket is. Gondoskodj arról is, hogy legyen otthon elég tej, gyümölcslé, tea, amit a lurkó szívesen fogyaszt a napindító mellé. A nagyobbakra rábízhatod a reggelikészítést. Ők már készíthetnek rántottát, süthetnek virslit, tükörtojást.

Tízóraira legyen otthon kefir vagy joghurt, de készíthetsz finom turmixokat is az ízletes idénygyümölcsökből is.

 

„Csináld magad!”-ebédek

Törekedj arra, hogy ebédre főtt ételt egyen a gyerek. Ez megoldható úgy is, hogy jó előre elkészíted a fogásokat, kiadagolod – ekkor csemetédnek nincs más teendője, mint megmelegíteni és elfogyasztani az aznapi menüt. Sokszor kerülhetsz azonban időzavarba, a nagyobb gyerekekre ilyenkor nyugodtan rábízhatod az ebéd elkészítését. Kiskamaszoknak sem okoz különösebb nehézséget egy-egy saláta vagy tésztaétel összeállítása, az ennél is gyakorlottabbak pedig palacsintával, gyümölcs- és zöldséglevesekkel is színesíthetik a „felhozatalt”. Sok gyerek szívesen áll munkába, ha a barátaival együtt sütögethet, néha adj neki alkalmat erre is!

 

Közös vacsorák

Estére már hazaér mindenki, ezért jó, ha együtt ültök le a terített asztalhoz. Ilyenkor is kérheted kislányod/kisfiad segítségét. A szülői figyelemre kiéhezett gyerek sokszor boldogan sertepertél a konyhában körülötted, s miközben élménybeszámolót tart, örömmel segít neked a tálalásban, előkészítésben.

 

Szabadtéri nassolás

A kicsik a nyár nagy részét a szabadban (játszótér, park) töltik. Ilyenkor a kísérőnél mindig legyen egy kis elemózsia, de a romlandó tejtermékeket és húsféléket felejtsd el! A rohangálás során megcsappanó energiát egyszerűen pótolhatod müzliszeletekkel vagy töltetlen kekszekkel.

Mindenképpen legyen nálatok víz, limonádé, gyümölcstea és sok friss gyümölcs. A készülődéskor gondolj arra, hogy nem feltétlenül lesz lehetőséged az alma, barack megmosására. Inkább otthon mosd meg és darabold fel a gyümölcsöket, majd pakold jól záródó dobozokba. Ha nincs kedved ezzel bíbelődni, vigyetek magatokkal egy palack vizet, amivel a tisztítást megoldhatod.

Legközelebb az utazás gasztronómiai vonatkozásaival a foglalkozunk majd. Tarts akkor is velünk!

Ezek is érdekelhetnek

Friss