Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Habos-krémes gesztenyetorta

60 perc
rafinált
költséges
6 adag
Hozzávalók
  • A tésztához: (2 db-23 cm-es tortaformához)
  • 15 dkg gesztenyemassza
  • 10 dkg étcsokoládé (70%-os)
  • 5 dkg babapiskóta
  • 5 db tojás (közepes)
  • 3 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg porcukor
  • 2 dkg liszt
  • A gesztenyés töltelékhez:
  • 20 dkg gesztenyemassza
  • 5 dl Hulala (v. habtejszín +habfix)
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • A csokoládé ganache-hoz:
  • 12,5 dkg étcsokoládé (70%-os)
  • 1 dl Hulala (v. habtejszín)

Elkészítés

  1. A gesztenyemasszát krumplinyomón átnyomjuk, vagy villával összetörjük. A csokoládét és a babapiskótát apró lyukú reszelőn lereszeljük. A tojásokat kettéválasszuk. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd félre tesszük. A tojássárgához hozzáadjuk a puha vajat, a vaníliás cukrot, és a porcukrot, majd habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a gesztenyemasszát, és alaposan összekeverjük. A lereszelt babapiskótához hozzáadjuk a lisztet és a reszelt csokoládét, majd összekeverjük.
  2. Ezután a gesztenyés masszához hozzáadjuk a keményre felvert tojáshab felét, majd rászórjuk a lisztes-csokoládés-morzsás keverék szintén felét, és fakanállal óvatosan összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a maradék tojáshabot és a lisztes-csokoládés.... keveréket, és szintén óvatosan összekeverjük, hogy a hab ne nagyon törjön. Két darab 23 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd a masszát elfelezzük, és egyenletesen belesimítjuk a formákba. (amennyiben csak egy tortaformánk van, akkor fele mennyiségű masszát tegyük félre).
  3. Előmelegített sütőbe behelyezzük a tortaformát, majd közepes hőmérsékleten kb. 15 perc alatt tűpróbáig sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon, 15 perc alatt, mindkét tortaformát egyszerre behelyezve sütöttem meg a lapokat.) A félretett masszából, a másik tortalapot is így sütjük meg. A kisült tortalapokat rácsra helyezzük, majd teljesen kihűtjük, mielőtt megtöltenénk.
  4. A gesztenyemasszát krumplinyomón átnyomjuk vagy villával összetörjük, majd hozzáadjuk a mascarponét, a porcukrot, és a vaníliás cukrot, és simára keverjük. A Hulalát (v. habtejszínt) kemény habbá verjük, majd apránként hozzákeverjük a gesztenyés krémhez. (egy keveset félreteszünk a felvert habból a díszítéshez).
  5. Az egyik tortalapot sütőpapírral bélelt tortaformába helyezzük, majd egyenletesen rákanalazzuk a gesztenyés krémet. Ezután ráhelyezzük a másik tortalapot, tenyérrel óvatosan lenyomkodjuk, majd pár órára (v. egész éjszakára) a hűtőbe tesszük, hogy a krém megdermedjen és az ízek jól összeérjenek. Amennyiben az eredeti Fedák tortát szeretnénk elkészíteni, akkor a habtejszínhez hozzáadjuk a vaníliás cukrot, felverjük kemény habbá, óvatosan összekeverjük a gesztenyemasszával, majd ezt a gesztenyehabot töltjük a két tortalap közé.
  6. A csokoládét beletördeljük egy tálba, hozzáöntjük a Hulalát (v. habtejszínt) majd gőzfürdő fölött, állandó kevergetés mellett, összeolvasszuk, és hagyjuk kicsit hűlni. Ezután kivesszük a tortát a hűtőből, egy tortatálra helyezzük, rácsorgatjuk a csokoládé ganachet, majd visszatesszük a hűtőbe, hogy a csokoládé megdermedjen. Tálalás előtt kivesszük a tortát a hűtőből, ízlés szerint díszítjük tejszínhabbal és reszelt gesztenyével, majd felszeletelve kínáljuk.

11 GESZTENYÉS DESSZERT, AMINEK KÉPTELENSÉG ELLENÁLLNI >>>

9 EGYSZERŰ BABAPISKÓTÁS RECEPT SÜTÉS NÉLKÜL >>> 

Megjegyzés

A két vékony tésztaréteg között egy krémes-habos gesztenyekrém van, melytől olyan finom a torta, hogy szinte nem lehet abbahagyni.... - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss