Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Habos körtés pite

> 90 perc
egyszerű
átlagos
4 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztet elvegyítjük 1 csipet sóval és 2 ek cukorral, majd hozzáadjuk a vajat és gyorsan simára gyúrjuk. Közben 3 ek hideg vízzel lazítjuk. A cipóvá formázott tésztát folpakba csomagoljuk, és a hűtőben pihentetjük kb. 30 percig.
  2. A meghámozott körtéket hosszában félbevágjuk, és a magházukat teáskanállak kivájjuk. A fél körtéket 2-3 mm-es cikkekre vágjuk vagy keresztben vékonyan felszeleteljük és meglocsoljuk a citromlével.
  3. A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Egy 24 cm-es piteformát vékonyan kikenünk vajjal.
  4. A hideg tésztát lisztezett felületen kb. 26 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk, és kibéleljük vele a formát. A pite alját villával megszurkáljuk, és kirakjuk a körtedarabokkal. A pitét az alsó sínen kb. 20 percig sütjük.
  5. Közben a kakukkfüvet megmossuk, leszárítjuk, és a lecsipkedett levélkéket finomra aprítjuk. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval együtt keményre felverjük, majd apránként beleszórjuk a maradék cukrot. Közben folyamatosan verjük. Végül a habot a szegfűborssal ízesítjük, és beleforgatjuk a kakukkfüvet.
  6. A pitét kivesszük a sütőből és lazán ráhalmozzuk a tojáshabot. Ezután a sütő középső részében további 5-10 percig sütjük, amíg a hab enyhén barnulni kezd. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

    Még több körtés pite >>> 

Megjegyzés

Recept és fotó: Le Creuset / Blies PR - MME
Zamatos és lédús körtét válassz hozzá, pl. érett Alexandert vagy Vilmost. A kásás fajták kevésbé alkalmasak.

Ezek is érdekelhetnek

Friss