Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Habos gesztenyetorta

rafinált
átlagos
6 adag
Hozzávalók
  • Tészta hozzávalói 24 cm-es formához:
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg csokoládé (70%-os)
  • 2 db tojás
  • 1,5 tk holland kakaó
  • Gesztenyés krém hozzávalói:
  • 40 dkg gesztenyemassza (2 csomag)
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 2-3 ek rum (v. 1/2 rumaroma)
  • 5 dl Hulala
  • Habcsók réteg hozzávalói:
  • 3 tojásfehérje (nagy)
  • 20 dkg porcukor
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 1/2 tk ecet (10%-os)
  • csipet só

Elkészítés

  1. A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hagyjuk visszahűlni. Egy keverőtálba tegyük bele a porcukrot, adjuk hozzá a felkockázott puha vajat, majd keverjük alaposan össze. Ezután állandó keverés mellett egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat, és mindegyikkel külön-külön keverjük alaposan össze. Ezután csorgassuk hozzá a felolvasztott, de már kihűlt csokoládét, és keverjük tovább. Végül a lisztet keverjük össze a kakaóval, majd szitáljuk át, és állandó keverés mellett, kanalazzuk a masszához. 1-2 perc alatt keverjük simára, majd öntsük bele egy kizsírozott, kilisztezett tortaformába. (a formát zsírozás és lisztezés helyett sütőpapírral is kibélelhetjük) Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig, tűpróbáig. Arra figyeljünk, hogy ne nagyon szárítsuk ki sütés közben a tésztát. A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen. A gesztenyemasszát reszeljük le egy kisebb lyukú reszelőn, vagy a krumplinyomóval nyomjuk át. Ezután adjuk hozzá a puha, felkockázott vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a rumot, majd keverjük simára. (ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá) 3 dl Hulalát verjük fel kemény habbá, majd apránként, keverőkanállal keverjük össze a gesztenyés krémmel. A teljesen kihűlt tortalapot helyezzük bele egy 24 cm-es sütőpapírral kibélelt formába, majd kanalazzuk rá a krémet, és egyenletesen simítsuk el a tetejét. A maradék 2 dl Hulalát szintén verjük fel kemény habbá, majd egyenletesen kanalazzuk rá a gesztenyés krémre. Ezután tegyük be a tortát pár órára (v. egész éjszakára) a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. A tojásfehérjét tegyük bele egy keverőtálba, majd szórjuk meg egy csipet sóval, és robotgéppel kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett kanalazzuk hozzá a porcukrot. Ezután addig keverjük, míg majdnem teljesen kemény habot kapunk. Ekkor állandó keverés mellett először csorgassuk hozzá az ecetet, majd apránként szórjuk bele a keményítőt. Végül pedig keverjük még 1-2 percig, hogy egy jó kemény habot kapjunk. Ezután egy sütőpapírra kenjünk egy vékony, 24 cm-es kört a habból, majd a maradék hab 2/3 részéből egy fagyiskanállal halmozzunk szorosan egymás mellé kis golyókat. A maradék habot tegyük habzsákba, és szintén sütőpapírra formázzunk kis fenyőfákat a habból. Ezután helyezzük be előmelegített, 80 fokos sütőbe, majd szárítsuk 70-80 percig. (Én légkeverésnél 80 fokon, 70 percig szárítottam.) Ezután vegyük ki a sütőből, óvatosan emeljük le a sütőpapírról a habcsóklapot és a fenyőket, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen. (Nagyon óvatosan kell vele bánni, mert könnyen törik. Én egy vékony spatulával óvatosan alányúlva választottam le a sütőpapírról.) Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, helyezzük egy tortatálra, majd óvatosan tegyük a tejszínhab tetejére a habcsóklapot, az oldalára pedig egy pötty tejszínhabbal ragasszuk fel a habcsók fenyőket, és végül ízlés szerint szórjuk meg porcukorral.

Megjegyzés

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk pl. karácsonykor az ünnepi asztalon. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek