Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Habkönnyű csokoládékrémes szelet

60 perc
bonyolult
megfizethető
16 adag
Hozzávalók
  • A piskótához:
  • 4 db tojás (L-es)
  • 9 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 2 tk sütőpor
  • A krémhez:
  • 15 dkg csokoládé
  • 4 db tojássárgája (L-es)
  • 12 dkg cukor
  • 6 dl habtejszín
  • 1,5 teáskanál zselatin
  • 0,75 dl víz
  • Díszítés:
  • csokiforgács

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra (elektromos - alsó-felső sütés), és egy magasfalú tepsit béleljük ki sütőpapírral.
  2. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjéket kemény habbá verjük. Amikor már sűrű a hab, lassanként hozzáadagoljuk a cukrot is és így verjük keményedésig, majd egyesével hozzákeverjük a tojások sárgáit is. Egy másik tálban összeszitáljuk a sütőport a liszttel, majd óvatos mozdulatokkal a tojásos-cukros masszához keverjük.
  3.  A tepsiben egyenletesen eloszlatjuk a tésztát, majd az előmelegített sütőbe 10-12 percig sütjük. (Tűpróbával ellenőrizhetjük - a piskóta ruganyos legyen, színe aranybarna. Semmiképpen se süssük túl, mert száraz, fojtós lesz!)
  4. A krémhez tulajdonképpen ugyanazt a folyamatot kell kétszer elvégeznünk, csak más-más csokoládéval. Először a zselatint a hideg vízbe kanalazzuk, jól elkeverjük, és hagyjuk megduzzadni, míg a krém készül. A csokoládé darabokat vízgőz fölött megolvasztjuk (elsőként azt, amelyiket az alsó rétegnek szánjuk.) Amikor a csoki teljesen felolvadt, félretesszük. 
  5. A vízgőz fölé helyezünk egy másik tálat, amiben a 4 tojás sárgáját elkeverjük a cukorral, és gyakori kevergetés mellett majdnem forróra melegítjük. A tűzről levéve habosra verjük.
  6. A habtejszínt kemény habbá felverjük és összekeverjük a cukros-tojásos keverékkel. Végül belecsorgatjuk a csokoládét is és elkeverjük, míg egynemű krémet nem kapunk. A zselatint langyosra melegítjük és hozzákeverjük a krémhez.
  7. A megsült piskótát kihűtjük, rásimítjuk az első réteg krémet, majd  mélyhűtőbe tesszük nagyjából 20 percre. Eközben elkészítjük a második adag krémet a fent leírtak szerint. Amikor ezzel is készen vagyunk, kivesszük a mélyhűtőből az alapot, és rásimítsuk a következő csokoládés réteget is. Szilárdulásig, nagyjából egy órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt szeleteljük és megszórjuk csokiforgáccsal. 

 KARÁCSONYI FAGYI SZELET >>> 

Megjegyzés

A hozzávalók 25x35 cm-es tepsihez valók.
- katakonyhaja

Ezek is érdekelhetnek

Friss