Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Habarás készítése: 5 egyszerű tipp, hogy jól sikerüljön

Ismerd meg a habarás, az egyik alapvető konyhai eljárás fortélyait, hogy számodra is sima ügy legyen a levesek, főzelékek, szószok, mártások vagy raguk sűrítése!

1. Hozzávalók a habarás készítéséhez

Tejfölt – vagy kefirt, joghurtot, tejszínt – elegyíts el némi liszttel. Használhatsz tejet is. Ha nincs otthon tejtermék, akkor kókusztejjel, illetve az étel jellegétől függően zöldség- vagy húsalaplével, esetleg egyszerűen hideg vízzel keverj ki egy kis lisztet. Mártásokhoz a főzőtejszínt 1 db tojás sárgájával dúsíthatod. Igazán krémes habarást 20%-os tejföllel vagy mascarponéval tudsz készíteni.

2. Miből mennyit?

Leveshez általában 1-1,5 dl tejföllel (vagy más tejtermékkel) és 1 púpos tk liszttel kalkulálj, ha a recept másként nem rendelkezik. Egy nagy lábas főzelékhez egy nagy pohár tejföl (450 g) kétharmadára és kb. 3 ek lisztre lesz szükséged.

3. Használj habverőt

Öntsd a tejfölt egy tálkába, szitáld hozzá a lisztet, majd kézi habverővel keverd csomómentesre. Szükség esetén adhatsz hozzá egy kis hideg tejet vagy vizet.

4. A lényeg a hőkiegyenlítés

Merj ki egy keveset (3-5 ek) a besűrítendő étel forró levéből, és ezzel együtt is keverd csomómentesre a tejfölt! Máskülönben a meleg ételbe csurgatott hideg habarás pici fehér pöttyökben kiválik a túl nagy a hőmérséklet-különbség miatt, hiába dolgoztad el korábban csomómentesre a tejfölt.


5. Jöhet a habarás!

Amikor már majdnem kész az étel (pl. megpuhult a zöldség), vedd le a tűzről, és pár perc hűlés után, folytonos keverés mellett dolgozd bele a habarást. A hőkiegyenlítő sűrítés elvégzése után tedd vissza, majd forrald fel és gyakran kevergetve főzd 1-2 percig, hogy a liszt ne maradjon nyers ízű. Tovább már ne forrald, mert a habaráshoz használt tejtermék kicsapódhat (túrós állagúvá válhat).

NE FÉLJ A RÁNTÁSTÓL! ÍGY NEM LESZ CSOMÓS ÉS NEM KOZMÁL ODA >>>

ÍGY LESZ TÖKÉLTETES A FŐZELÉK - ELKÉSZÍTÉSI ÉS SŰRÍTÉSI TIPPEK >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss