Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha tél, ha nyár: egytál!

Semmi sem tesz oly engedékennyé, mint a gyomor nyugalma – tartja Dobos C. József. Főzzünk hát valami jót, és nyugodjunk meg. :)

Az egytálételek variálhatósága szinte végtelen, a magyar konyha - vagy a szerintünk annak vélt - is árasztja a jobbnál jobb variációkat, az évszaknak vagy a szituációnak megfelelően alakítható. Elkezdődött a disznótoros szezon, készülnek a kolbászok, füstölt húsok, talán ezeket használjuk a leggyakrabban télen, babbal, savanyú káposztával.

Az egytálételek felejthetetlen, lenyűgöző, gazdag íze annak köszönhető, hogy minden együtt fő, az összes aroma megmarad. Elkészítésükhöz többféle edényt és módszert is használhatunk, íme pár ötlet: talán kevesen tudják, de a bogrács, amiben szenzációs étkek készülnek, a törököknek köszönhető, így az egytálak között is sok finomság van, amit ők hagytak ránk. Aztán itt van az öntöttvas lábas, amiben a kemencében vagy a parázs ölelésében készülhet el kedvenc egytálételünk. Az utóbbival Horvátországban, Rovinjban találkoztam a nyáron, ez az úgynevezett harang alatt sütés. A parázsban sütőknek javasolhatom még a diszkoszt, amiből van 2 és 4 személyes is, a neten található további info. És nem utolsó sorban ajánlom az agyagedényeket, cserépedények.

Most egy kolbászos egytálételt készítettem, a kissé méltatlanul mellőzött csicseriborsóval, gyors, kiadós és egyszerű, remélem sokuk kedvence lesz majd.

Csicseriragu kolbásszal és téli zöldségekkel

Hozzávalók:
1 evőkanál libazsír
1 kápia paprika
1 szál sárgarépa
1 fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
1 szál angolzeller
1 cikk káposzta

bors
40 dkg főtt csicseriborsó (konzerv)
6 db aszalt paradicsom
1 chilipaprika
30 dkg kolbász
1 evőkanál fűszerpaprika
1 evőkanál keményítő
2 evőkanál aprított petrezselyem

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, kis darabokra vágjuk, a kolbászt felkarikázzuk.

A libazsíron a kolbászkarikákat megpirítjuk, majd kivesszük a kolbászt, a visszamaradt zsiradékra tesszük a zöldségeket és a csicserikonzervet a levével együtt, hozzáadjuk a fűszereket, és felöntjük 1 liter vízzel, kb. 20 percig főzzük.

Hozzáadjuk a kolbászkarikákat, egyet forralunk rajta, majd a kevés vízzel elkevert keményítővel kissé besűrítjük. Petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

A csicseriborsó jól eláll és könnyen beszerezhető. Ha szárítottat vásárolunk, érdemes előző este beáztatni, de kiválóan lehet dolgozni a főtt, konzerv csicseriborsóval is. Kalóriatartalma magas, 100 g-ban 361 kcal van. Foszforban, kalciumban, vasban és fehérjében gazdag, lisztet is készítenek belőle. A mediterrán és az orientális konyha is szívesen használja.

A jó füstölt kolbász kitűnő minőségű kocahúsból készül, úgynevezett inaktól és hártyáktól mentes színhúsból, válogatott szalonnából, ilyen alapanyaggal készült termékek a ritkábbak, ennek természetesen megkéri a termelő az árát, egy olcsóbb kategóriájú kolbász nem biztos, hogy tudja ezeket a követelményeket. Persze ez még nem jelenti azt, hogy ez utóbbi nem fogyasztható. A megbízható márka nem okozhat csalódást, de készíthetünk otthon is kolbászt, elkészítéséhez mindent be lehet szerezni. 80 forint körüli áron füstölik kilóját, erre számítsunk, a füstölést azért nem könnyű otthon kivitelezni.

A csabai és a gyulai kolbászokról érdemes tudni, hogy nemrég lettek védett eredetűvé nyilvánítva. Ez azt jelenti, hogy csak 15 km-es körzetben készíthető akkor, ha csabai vagy gyulai néven kerül forgalomba. A dolog érdekessége, hogy Gyula és Békéscsaba között kevesebb a távolság, így Gyulán is készülhet csabai kolbász, ahogy Csabán is jóféle gyulai…

Egytálételek a Mindmegettén >>>

A csicseriborsóról bővebben >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss