hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha ilyen tüneteket észlelsz a gyermekeden, ne engedd iskolába

default user icon
MME
Néhány nap múlva kezdődik az iskola, ám napról napra nő a koronavírussal fertőzöttek száma. Sok szülő aggódva figyeli a híreket, hogy miként alakul majd az oktatási rend, és milyen járványügyi intézkedéseket hoznak majd. A koronavirus.gov.hu oldalon felhívják a szülők figyelmét arra, hogy ha bizonyos tüneteket tapasztalnak a gyereken, akkor ne engedjék iskolába.

Márciusban, a koronavírus-járvány első hullámakor az iskolák bezártak és áttértek az online oktatásra. A vírus ismét felerősödött, de a tervek szerint a hagyományos működési rend szerint kezdődik el a tanév. A korlátozások elkerülése végett azonban minden felnőttet arra kérnek, hogy a szokásoknál is nagyobb figyelemmel legyenek mind a saját, mind a gyermekek, a diákok egészségi állapotára,  és koronavírus-fertőzésre utaló tüneteire. Ha a fertőzés tüneteit észlelik egy diákon, akkor gondoskodjanak a mielőbbi elkülönítéséről. A legfontosabb pedig az, hogy tünetes, beteg gyermeket a szülők ne engedjenek iskolába, óvodába. 

Mik lehetnek a tünetek?

A koronavírus-fertőzés leggyakoribb tünete a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj. Szintén jellegzetes tünet az íz- és a szaglásérzékelés zavara, vagy elvesztése, amely sokszor az egyetlen tünet.

Mit tegyen a szülő, pedagógus, ha fennáll a fertőzés gyanúja?

Az a szülő, akinek a gyermeke koronavírus-fertőzés tüneteit mutatja, az telefonon hívja fel a háziorvost, vagy gyermekorvost, és ne vigye a rendelőbe a gyermeket. Amennyiben az orvos véleménye szerint a gyermeknél fennáll a fertőzés gyanúja, akkor az orvosnak a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott eljárásrend alapján kell eljárnia és kezdeményeznie kell a laboratóriumi vizsgálatot. Ennek eredménye határozza meg a további intézkedéseket.

Ha egy diáknál az iskolában, tanítás közben  jelentkeznének tünetek, akkor a pedagógusoknak gondoskodniuk kell a gyermek mielőbbi elkülönítéséről, valamint értesíteniük kell az iskolaorvost és a szülőket.

Ha a tünetek bármelyikét érzékelik magukon a pedagógusok, iskolai, óvodai dolgozók is, ők se menjenek közösségbe, jelezzék azt az intézmény vezetésének, az osztályfőnöknek  és vegyék fel a kapcsolatot telefonon háziorvosukkal.

Továbbra is fontos, hogy a gyermekek és diákok tisztában legyenek a gyakori és alapos kézmosás fontosságával.

Forrás: koronavírus.gov.hu 

KORONAVÍRUS VAGY ALLERGIA? ÍME A TÜNETEK >>>

SÚLYOS SZÖVŐDMÉNYEI LEHETNEK A KORONAVÍRUSNAK >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss