Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha így hordod a maszkod, megbetegíthet

default user icon
MME
A szájmaszkok kulcsszerepet játszanak a koronavírus elleni küzdelemben, hiszen védelmet nyújtanak a fertőzéssel szemben. Ám az nagyon nem mindegy, hogyan hordjuk őket! Ha a következő maszk-bakit elkövetjük, akár többet is árthatnak, mint amennyit használnak.

Egy friss tanulmány szerint a maszkviselés a leghatékonyabb módja az influenzától, a megfázástól, vagy a koronavírustól való védekezésnek, de csak abban az esetben, ha használat után kidobjuk, vagy kimossuk őket. Ráadásul a maszk mosásának hőfoka is döntő fontosságú a fertőtlenítés biztosítása érdekében.

„Mind az orvosi maszkokat, mind a szövetmaszkokat a használatuk után szennyezettnek kell tekintenünk”- mondja a kutatást vezető Raina MacIntyre professzor. „Az egyszer használatos orvosi maszkokkal ellentétben a textil maszkokat újra felhasználhatjuk. Bár könnyű megoldás lehet egymás után több napig használni, vagy kézzel kimosni őket, kutatásaink szerint ezek növelik a szennyeződés kockázatát.”

A tanulmányból az is kiderül, hogy ha a maszkokat kézzel mossuk ki, az megduplázza a fertőzés esélyét a gépi mosáshoz képest. Nem véletlen, hogy a WHO is azt javasolja, hogy a maszkokat minimum 60 fokon mossuk ki mosószerrel. Iyen magas hőfokon a kézi mosás nem lehetséges.

ÍGY TARTSD TISZTÁN A SZÁJMASZKOT JÁRVÁNY IDEJÉN>>> 

A MASZK MIATT PÁRÁSODIK A SZEMÜVEGED? VAN MEGOLDÁS ELLENE!>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss