Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tükörsima a frissen mosott ruha - vasaló nélkül

A vasalás talán az egyik legidőigényesebb házimunka, de szerencsére van néhány házi praktika a tarsolyunkban, amivel vasaló nélkül is örökre búcsút inthetünk a gyűrött ruháknak

Ha nincs kéznél vasaló, vagy csak nem akarunk órákig pepecselni vele, akkor van néhány trükk, amit bevethetünk a sima ruhák érdekében. Ezekkel a praktikákkal renget időt megspórolhatunk!

1. Felejtsük el a mosogép túltömését

Ha túlpakoljuk a dobot, az könnyen a mosógép halálához vezethet, benne marad a víz és nem centrifugál rendesen. Ebből adódón nem csak foltos és büdös lesz a végeredmény, de meg is gyűrődnek a ruhák.

2. Menjünk biztosra

A kis fordulatszámú centrifugálással (800 fordulatnál) nemcsak a mosás költségein spórolhatunk, hanem a ruhák is enyhén nedvesek és ezáltal „formálhatóbbak” maradnak. Ha teregetés előtt alaposan kirázzuk őket, száradás végén garantáltan gyűrődésmentessé válnak.

3. Használjunk szárítólabdákat

A szárítólabdák számos előnnyel bírnak: megszüntetik a mosás során kialakult merevséget a szövetben, megakadályozzák a statikus töltést, csökkentik gyűrődéseket, így könnyebbé és gyorsabbá teszik a vasalást.

4. Filléres csodaszer

Mielőtt elindítanánk a mosást, öntsünk két deci ecetet a ruhákra, ami oldja a vízkövet, megköti a színeket és lágyítja a szövetet, amitől ruháink puhák, gyűrődésmentesek lesznek.

5. Használjunk szárítógépet

A szárítókötéllel szemben a szárítógép nagyon kíméletes és energiatakarékos szárítást biztosít ruháink számára. Amennyiben gyorsan kivesszük a program végén a ruhaneműket, a vasalást is megúszhatjuk.

6. Titkos fegyver

A legmakacsabb ráncokra remek megoldás lehet a jó öreg hajszárító. Nedvesítsük be a gyűrődéseket, majd egészen közelről, magas hőfokon, 2-3 cm közelségben fújjuk át vele az adott ruhadarabot.

7. Permet profiknak

Ezzel a pofonegyszerű trükkel pillanatok alatt simává varázsolhatunk bármilyen anyagot: 1:3 arányban keverjünk össze ecetet és langyos vizet, majd fújjuk be vele a ruhát. A ránctalan végeredmény érdekében hagyjuk magától megszáradni.

8. Ne dobjuk be a törölközőt

Ha nincs más lehetőségünk, a gyűrött ruhát terítsük ki egy sima felületre, majd tegyünk rá egy nedves törölközőt, és enyhén nyomkodjuk át a kezünkkel. Utána akasszuk fel a ruhát, és hagyjuk megszáradni.

Írta: Fanny Magazin 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss