Így szedheted biztonságosan a fákról a gyümölcsöt

default user icon
MME
Nyáron több olyan kerti munka vár ránk, legyen szó gyümölcsszedésről vagy festésről, amelyek elképzelhetetlenek lennének létra nélkül. Ám a létra amilyen nagy segítség, olyan balesetveszélyes is lehet.

A nyári kerti munkák során gyakran kerül elő a létra. Mutatjuk, mire figyelj, hogy ne kórház legyen a vége!

Ezekre figyeljünk, ha létrával dolgozunk

Az első és legfontosabb, hogy használat előtt mindig ellenőrizzük a létrát, hogy milyen állapotban van! Ha a láb elkopott vagy a lépcsőfok meglazult, javítsuk meg. Régi falétránál ellenőrizzük a szétcsúszást gátló láncot is, nehogy használat közben megbillenjen. Ha úgy ítéljük meg, alkalmas a használatra, még mindig több dologra érdemes figyelni.

  • A létrákon található egy címke, amely jelzi a maximális teherbírást. Ne terheljük túl a létrát ennél nagyobb súllyal! Ne feledjük, a saját testsúlyunk mellett a felvinni kívánt eszközök és szerszámok súlyát is figyelembe kell vennünk!
  • Álljunk a létra második vagy harmadik fokára, és kissé ugráljunk rajta, hogy ellenőrizzük, nem billen-e vagy süpped-e bele a talajba. Ha elmozdul, helyezzük át szilárdabb talajra vagy tegyünk alá egy deszkát, amelyet csúszásgátlóval bevontunk.
  • Ha laza szerkezetű talajra, például homokba vagy fűre támasztjuk, szereljünk fel a létra aljára létrarögzítő tüskéket. Ezt szúrjuk a talajba, így megakadályozzuk, hogy a létra elmozduljon vagy elcsússzon használat közben.
  • Ha az esőcsatornát tisztítjuk, ne az ereszhez támasszuk a létrát, mert elrepedhet a súlytól. Szerezzünk be egy alumíniumból készült létratartó támasztékot, és ezt rögzítsük a létra tetejére. Ezek általában kihúzható teleszkópos támaszok, így könnyen beállíthatóak a megfelelő távolságra.
  • Olyan cipőt húzzunk, aminek vastag a talpa és nem csúszik. Ha munka közben hosszabb ideig állunk majd a létrán, a létrafokra ráakaszthatunk egy speciális fellépőt is. Ez lehetővé teszi, hogy munka közben stabil felületen álljunk vagy üljünk, így nem csúszunk le róla.
  • Soha ne másszunk úgy létrára, hogy tele van a kezünk. A létra legfelső fokára erősítsünk egy S-kampót vagy acélhorgot. A szerszámokat tegyük egy vödörbe vagy beakasztható szerszámtartóba, majd ezt akasszuk fel a kampóra. Így könnyen hozzáférhetünk a szükséges eszközökhöz.

Jó tanácsok festéshez

  • Figyeljünk a létra lábára

Az alumínium létrák aljára általában már gyárilag tesznek műanyag csúszásgátlót. Ha fa létránk van, erre is felszerelhetünk csúszásgátló védősapkát vagy filcet, így biztos, hogy nem karcolja meg a padló felületét és nem csúszik el.

  • A lépcső veszélyes lehet

Ha lépcsőkre kell állítanunk a létrát, soha ne tegyük azt sámlira vagy székre! Szerezzünk be egy létra aljára rögzíthető kitámasztót, amely segít kiegyenlíteni a szintkülönbséget. Ezzel a kitámasztóval a létra stabilan fog állni, így nem tud elmozdulni, és biztonságosan végezhetjük a munkát.

  • Vigyázzunk az üvegre!

Amikor létráról festjük az ablakkeretet, rögzítsünk a falra egy hosszú lécet keresztben a létra fölé, majd a létrát is rögzítsük a léchez egy erős kötéllel. A léc mindkét oldalán a falhoz támaszkodik, miközben távol tartja a létrát az üvegtől, így biztosítva, hogy munka közben ne törjük be az ablaküveget.

Forrás: Metropol 

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss