Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyümölcsös sörök - nyárra hangolva

Évek óta a nyár slágerei a különféle aromákkal gazdagított, viszonylag visszafogott alkoholtartalommal bíró sörök, amelyek népszerűsége évről évre nő, köszönhetően az egyre szélesedő termékskálának.

A limonádéval kevert sör közel száz éves múltra tekint vissza. A Radler 1922-ben született Bajorországban, egy Franz Xaver Kugler nevű vasúti munkásból kocsmárossá vált úriember találta fel az italt. A Münchentől biciklis távra lévő Deisenhofenben, a kerékpárút mellett lévő fogadójába gyakorta tévedtek be biciklisták. Az első világháború után a németek körében népszerű sporttá, kedvelt hétvégi időtöltésé vált a biciklizés, s mivel Deisenhofen csupán 9 kilométerre feküdt a fővárostól, ideális célponttá, pihenőhellyé vált.

A Kugler által üzemeltetett sörkert azonban a tömeges kirándulókra nem volt felkészülve. Egy nyári napon olyan mennyiségű biciklista és turista lepte el a fogadót, hogy egészen egyszerűen kezdett kifogyni a sörből. Ekkor támadt az a remek ötlete, hogy a pincéjében fellelhető felesleges limonádéval fele-fele arányban felönti a sört, és úgy kínálja, mintha direkt a bicikliseknek tervezte volna. Még a tökéletes indokot is talált a limonádéval lazított sörhöz: a kisebb alkoholtartalom miatt a biciklisták épen és egészségesen fognak hazaérni, nem dőlnek be az árokba, szomjukat oltják és megőrzik a józanságukat.

Az italt elnevezte Radlermassnak, azaz biciklis sörnek, ami az idő folyamán Radlerré rövidült, s szép lassan a Radler jelentéstartalma is megváltozott. Manapság már nem csak a limonádéval kevert sört hívják Radlernek, hanem szinte minden olyan sört, ami valamilyen szinten gyümölcsöt tartalmazó itallal van elegyítve. A legkedveltebb persze a citromos, de mostanában divatos a grapefruit, a narancs, a bodza illetve a piros gyümölcsös ízesítés is. A Radlerek alkoholtartalma általában 2-3 % között mozog, de igen gyakori belőlük az alkoholmentes változat is.

A söreiről szintén híres Angliában is megszületett a Radler angol változata, a Shandy.  A Shandy kialakulásnál más dominált, mint a Radlernél, bár az eredmény szempontjából ez szinte mellékes. Az ale típusú sörök ízének kiemelésére az angolok a söröspoharak szélére egy-egy karika citromot vagy lime-ot ültettek. Innen már csak egy rövid lépés volt a citromos ízt magába a sörbe csempészni, amit később ugyanazzal a remek szlogennel szolgáltak fel, mint Németországban, azaz végre itt egy frissítő ital, ami hűsít, és nem bódít. A Shandy leggyakrabban citrommal ízesített, de létezik gyömbérsörös illetve almaborral dúsított változatban is.

A világon sokfelé kedvelt a sör és a narancsos szénsavas üdítő keveréke, ez is egyfajta Radlernek tekinthető. Az ízesített sörök Mekkájában, Belgiumban számos Radler-típusú sör is található. A kólával lazított sör mellett elterjedt a mentával, piros gyümölcsös szörppel kevert sör.

A belgáknál igen nagy népszerűségnek örvendenek a lambric típusú sörből és különféle gyümölcsökből, szirupokból előállított sörök. Ám ezek az italok nem tartoznak a Radler kategóriájába. Egyrészt nem üdítővel, hanem gyümölccsel vagy annak valamilyen kivonatával ízesítik a sört, másrészt a gyümölcs még a sör erjesztése során kerül az italhoz, és nem utólag keverik össze a kész alapanyagokat. A legkedveltebb belga gyümölcsös sörök a cseresznyés, a málnás, az őszibarackos és a feketeribizlis. Értelemszerűen ezeknek a söröknek az alkoholtartalma is magasabb, 4,5-5 % körül mozog.

Radlert könnyedén készíthetünk otthon is. Házi limonádéval vagy bolti szénsavas üdítőkkel az üdítő mennyiségének megfelelő búzasört felöntve már kész is van a saját gyümölcsös sörünk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss