Kártevők vannak a kertben? Ennek a gyümölcsnek a héja távol tartja a betolakodókat

Szinte egyik pillanatról a másikra robbant be a tavasz, és bizony ezzel egy időben a rendszeres kerti munkák is elkezdődtek. Ilyenkor mindent megteszünk azért, hogy gondosan ápoljuk és neveljük a növényeket, ahogyan arra is kiemelt figyelmet fordítunk, hogyan tartsuk távol a kárevőket.

Kevesen tudják, hogy létezik egy olyan konyhai hulladék, ami elriasztja a kerti betolakodókat. Ez a természetes csodaszer pedig nem más, mint a narancshéj, amely szinte mindig a kukában landol, pedig helyesen feldolgozva számos pozitív hatása van a talajra nézve is.

Érdemes tudni, hogy a narancshéjat nem szabad közvetlenül a földre szórni mert ez túlságosan savas közeget eredményez. Éppen ezért felhasználás előtt keverjük komposztba, miután lebomlik nitrogént, káliumot és foszfort biztosít a növényeknek.

Amennyiben nem tudunk komposztálni, akkor az is jó megoldás, ha pár napig vízben áztatjuk a narancshéjat, és az így kapott, tápanyagban gazdag oldattal önözzük a növényeket. Emellett, ahogyan azt már fentebb is említettük ezzel a módszerrel a kártevőket is távol tarthatjuk a kerttől, hiszen a citrusfélék erős aromáját egyáltalán nem kedvelik a rágcsálók, a hangyák, sőt a levéltetvek sem - írja a TWN.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek

Friss