Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyulladáscsökkentő és bőrszépítő - mindent a mézről!

default user icon
MME
Nem csak megfázáskor segít, a „folyékony arany” számos más egészségügyi problémára is megoldást kínál a méz.

A méz főként cukorból és vízből áll. Mi teszi akkor ennyire értékessé? Aminosavai, enzimjei, vitaminjai, aroma- és ásványi anyagai miatt különleges! Bár ezek mindegyike csak kis koncentrációban fordul elő benne, együttesen páratlan hatást képesek kifejteni.

Gyulladások ellen

Magas cukortartalmának köszönhetően a méz elvonja a vizet a kórokozóktól, és ezzel megakadályozza az életben maradásukat. Savtartalma hátráltatja a szaporodásukat, egy bizonyos enzimje pedig fokozza a szervezetben az antibakteriális anyagok termelődését. Ráadásul a gyógyszerekkel ellentétben a mézzel szemben nem képesek immúnissá válni a kórokozók!

Köhögés ellen

A kellemetlen torokfájás esetén már egyetlen evőkanál méz is csodákat tesz. Egyszerűen csak hagyja, hogy az édes nektár elolvadjon a nyelvén, hiszen már a szájüregben kifejti antibakteriális hatását. Meleg teában feloldva belülről küzdi le a baktériumokat, így enyhíti például a légutak fertőzöttségét.

Fiatalon tartja a bőrt

A mézet már Kleopátra is szépségelixírként használta. A benne lévő flavonoidok, valamint króm, réz és cink fitten tartják a sejteket. Enyhe savai erősítik a bőr savköpenyét, gyulladásgátló enzimjei pedig enyhítik az irritációt, az apróbb bőrsérüléseket és a herpeszt. Naponta többször vigyen fel a problémás területre egy csöpp mézet, és hagyja beszívódni – hamarosan ismét egészséges lesz a bőre!

Hogyan vásárolj?

Figyelj a termék sűrűségére és tisztaságára. Ha megfordítod a mézesüveget, és a légzárvány túl gyorsan emelkedik, a méz túl sok vizet tartalmaz. Légmentesen lezárva nem romlik meg, de a levegővel érintkezve vizet vesz fel, és erjedésnek indulhat. Kikristályosodása természetes folyamat, és nem a gyenge minőség jele. Újból folyékonnyá teheted, ha vízfürdőben maximum 40 °C-ra melegíted. Ennél magasabb hőmérsékleten illóolajai elpárolognak, és az elbomlott enzimek hatástalanná válnak.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss